BACK TO
TOP

Απόψεις

panagos_2_13

Τα πράγµατα είναι πιο απλά απ’ ότι τα παρουσιάζουν οι εν γένει εξουσιάζοντες και όχι µόνο οι κυβερνώντες. Οι τιµές των περισσότερων αγροτικών προϊόντων επιστρέφ...

panagos_2_13

Παρατηρώντας την πρόσφατη ιστορία, µετά την κατάρρευση της εγχώριας χρηµατιστηριακής αγοράς κατά την πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας, κυρίως όµως µετά την οικονοµική χρεοκοπία της χώρας προ 12ετίας περίπου, το ενδιαφέρον των «διαµεσολαβητών» αστικής προέλευσης µεταφέρθηκε στις αγροτικές επιδοτήσεις.

panagos_2_13

Η αγροτική πλευρά των διαπραγµατεύσεων για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει µε σαφή τρόπο ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν είναι πλέον και τόσο ελκυστική.

Daniel_Moss_2

Η Ιαπωνία επέστρεψε, η Κίνα τελείωσε. Μόλις πριν από λίγα χρόνια, ένας τέτοιος ισχυρισµός θα είχε απορριφθεί χωρίς συζήτηση.

Ella_Joyner

Μία «γεωπολιτική» Κοµισιόν ευαγγελιζόταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το 2019, όταν αναλάµβανε για πρώτη φορά την προεδρία της εκτελεστικής εξουσίας στην ΕΕ.

panagos_2_13

Η Κοινή Γεωργική Πολιτική δεν περνάει και τις καλύτερες µέρες της. Ο δυναµισµός της ατονεί και ο προϋπολογισµός της µειώνεται. Μάλιστα, τα µπρος πίσω της τελευταίας µεταρρύθµισης ειδικά όσον αφορά την «πράσινη συµφωνία», ραγίζουν την εικόνα της και αποδυναµώνουν την απήχησή της.

sunenteuksh-YARA

«Προσαρμογές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική με ενισχύσεις και κίνητρα, ώστε να ευημερήσει ο αγρότης από την εφαρμογή των κανονισμών αυτών, σύμφωνα με το μανιφέστο που πρόσφατα εξέδωσε η Yara» τονίζει απερίφραστα, µε συνέντευξή του στο Fertilizer Management, ο Ελευθέριος Ρουµελιώτης, Managing Director της Yara Ελλάς.

thanos-mantas

Καθώς η παραγωγή µπύρας στην Ελλάδα έχει λάβει ευρεία διάσταση στον τοµέα της µικροζυθοποιίας, η Αθήνα συγκεντρώνει και αυτή κάποιες ξεχωριστές προσπάθειες. Αξιόλογες και διαφοροποιηµένες µονάδες παραγωγής που έρχονται να αποδείξουν ότι η µπύρα, εκτός από προϊόν µαζικής κατανάλωσης, µπορεί να έχει εξέχοντα ποιοτικά χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα να αποτελεί µία µορφή τέχνης που µε αρκετούς διαφορετικούς τρόπους αποτυπώνεται στη συσκευασία που τη φιλοξενεί. Τέτοιο εγχείρηµα αποτελεί η Μικροζυθοποιία Μεταµόρφωσης ή Alea Brewing Co., η οποία ιδρύθηκε πριν από µερικά χρόνια από πέντε συνεργάτες. Ήταν αποφασισµένοι να αναδείξουν την τέχνη του ζυθοποιού τόσο στο τελικό προϊόν, όσο και στο κουτάκι αλουµινίου όπου συσκευάζεται. Ο Θάνος Μαντάς, Team Leader της Alea Brewing Co. και ένας από τους ιδρυτές της, περιγράφει τη διαδροµή αυτή στο Beer & Brunch.

panagos_2_13

Ένας σοβαρός κίνδυνος για την αγροτική οικονοµία τον τελευταίο καιρό έχει να κάνει µε την απόλυτη διολίσθηση του κράτους σε µια επιδοµατική λογική, η οποία οδηγεί σε αναίτιο εφησυχασµό ένα πολύ µεγάλο µέρος των αγροτών, κάνοντάς τους επί της ουσίας να χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους, περιµένοντας την ελεηµοσύνη του κράτους.

Pierre-Lemieux_7

Ο Janan Ganesh, ένας συχνά πρωτότυπος αν όχι και εικονοκλάστης αρθρογράφος, αναρωτήθηκε γιατί οι κακές κυβερνήσεις, όπως για παράδειγµα οι λαϊκιστικές, δεν φαίνεται να υπονοµεύουν την οικονοµική ανάπτυξη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσµα. Αυτό µας δίνει µια καλή ευκαιρία να ξαναδούµε όσα δεν µπορούν να αποδείξουν οι επιδόσεις του ΑΕΠ.

panagos_2_13

Η ελληνική γεωργία έχει ανάγκη από ένα νέο στρατηγικό σχέδιο, που θα καθορίσει τις προτεραιότητες της αγροτικής παραγωγής για τα επόµενα χρόνια. Όλοι οι εµπλεκόµενοι οφείλουν να αντιληφθούν ότι τα οικονοµικά περιθώρια στον πρωτογενή τοµέα γίνονται πολύ ασφυκτικά και η βιωσιµότητα των εκµεταλλεύσεων εξαρτάται από τη δυνατότητά τους να αναπτύξουν νέες δοµές, να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες και να διαµορφώσουν νέες συνεργασίες.

KAXRIMANIS_SPYROS_3

Το φινάλε των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων στο Σύνταγµα στις 20 Φεβρουαρίου ήταν αναβαθµισµένο επικοινωνιακά. Περιλάµβανε εξέδρα οµιλητών και γιγαντοοθόνη µπροστά από την Βουλή, συνοδεία περιπολικών και τρακτέρ «βιτρίνας». Αξίζουν συγχαρητήρια στους «διοργανωτές», την «Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων», η οποία χωρίς να είναι θεσµικό όργανο συναντιέται µε τον πρωθυπουργό και διοργανώνει κινητοποιήσεις από αυτές που κάθε κυβέρνηση θα ευχόταν να αντιµετωπίζει.

panagos_2_13

Αν υπάρχει ένας χώρος που γνωρίζει την τέλεια εγκατάλειψη από την πλευρά της συντεταγµένης Πολιτείας, αυτός είναι ο αγροτικός και το γιατί είναι πολύ εύκολο να απαντηθεί.

Judy-Dempsey_4

Η γερμανική παράλυση

26 Φεβρουαρίου

Όταν η γερµανική οικονοµία βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, η τότε κυβέρνηση σπάνια συνδύαζε την οικονοµική της δύναµη µε την πολιτική ηγεσία στο εσωτερικό ή στην ΕΕ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία