BACK TO
TOP
Γνώμες

Μια ματιά στο ελαιόλαδο

Αυτές τις μέρες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη η συγκομιδή του ελαιόκαρπου και η διαδικασία ελαιοποίησης των ελιών, χωρίς οι παραγωγοί να είναι σε θέση να αξιολογήσουν τη διαπραγματευτική τους θέση και να δώσουν το δικό τους τόνο στη διαμόρφωση των τιμών του προϊόντος.

Η χώρα στον βάλτο

3
0
Τα στοιχεία απ’ όλη τη χώρα καταγράφουν σημαντική υποχώρηση της παραγωγής, σαν αποτέλεσμα των ιδιότυπων καιρικών συνθηκών (πολλές βροχοπτώσεις την άνοιξη) που επικράτησαν την περίοδο της καρπόδεσης, ωστόσο κάποιοι «γυρολόγοι» περιδιαβαίνουν τις ελαιοκομικές περιοχές της χώρας καλλιεργώντας κλίμα ανησυχίας για υποχώρηση των τιμών παραγωγού.

Όπως λένε το λάδι στην Ισπανία είναι πολύ και δεν θα δυσκολευτούν να φέρουν από κει και μάλιστα σε πολύ χαμηλές τιμές.

Την ίδια στιγμή, στη χώρα μας καμιά δημόσια αρχή δεν είναι σε θέση να ενημερώσει τους παραγωγούς για τα ακριβή στοιχεία παραγωγής και τις συνθήκες που επικρατούν στην διεθνή αγορά. Μέσα σ’ αυτό το «σκοτάδι» δεν διευκολύνεται η διαμόρφωση των τιμών σε δίκαια επίπεδα, ούτε είναι δυνατή η λειτουργία των κανόνων της ελεύθερης αγοράς. Σημειωτέον ότι οι αλυσίδες λιανικής έχουν περάσει ήδη ένα πρώτο κύμα ανατιμήσεων στα προϊόντα που διαθέτουν στα ράφια τους, ενώ πλήθος τυποποιητών αναζητά εναγωνίως τις απαιτούμενες ποσότητες ελαιολάδου, προκειμένου να ανταποκριθεί σε δεδομένες μεγάλες παραγγελίες.                    

Πανάγος Γιάννης
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία