BACK TO
TOP
Γνώμες

Φθηνότερη η ζάχαρη λόγω υπερπροσφοράς

Τη µεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση ων δυο τελευταίων µηνών υπέστησαν µέσα στην εβδοµάδα οι τιµές της ζάχαρης, εν µέσω προσδοκιών για προσφορά σηµαντικά µεγαλύτερη της ζήτησης. Από την έναρξη της συγκοµιδής ζάχαρης στη Βραζιλία, τον Απρίλιο, η παραγωγή από τη µεγαλύτερη εξαγωγό χώρα έχει αυξηθεί, αν µέσω περιορισµένης ζήτησης.

Τα κρεμμύδια «ταρακουνούν» την Ινδία

2
0

Ο ∆ιεθνής Οργανισµός Ζάχαρης (ISO) προβλέπει ότι η παγκόσµια παραγωγή για τη χρονιά που ολοκληρώνεται στα τέλη Σεπτεµβρίου θα υπερβεί τη ζήτηση για τέταρτο διαδοχικό έτος, καθώς οι αυξηµένες σοδειές από Βραζιλία και άλλες µεγάλες παραγωγούς χώρες έχουν «πληµµυρίσει» την αγορά. Αναλυτές αποδίδουν το µεγαλύτερο µέρος της αύξησης στην προσφορά, στις επενδύσεις που πραγµατοποίησαν οι παραγωγοί όταν οι τιµές βρίσκονταν σε χαµηλότερα επίπεδα.

Η εβδοµάδα χαρακτηρίστηκε από έντονους «κλυδωνισµούς» στην αγορά προθεσµιακών συµβολαίων ζάχαρης.  Η τιµή της ακατέργαστης ζάχαρης στο συµβόλαιο Οκτωβρίου υποχώρησε αρχικά στα χαµηλότερα επίπεδα από τις 11 Φεβρουαρίου, για να ανακάµψει 3,4% κατά τις δυο επόµενες συνεδριάσεις και τελικά να υποχωρήσει στα 15,64 σεντς ανά λίβρα, καταγράφοντας απώλειες 2,2%, τις µεγαλύτερες από τις 27 Ιουνίου. Σε εβδοµαδιαία βάση οι τιµές υποχώρησαν 1,8%.

Ορισµένοι αναλυτές εκτιµούν ότι το κλίµα στην αγορά θα αντιστραφεί. Η διαδικασία επεξεργασίας ζαχαροκάλαµου στη Βραζιλία υποχώρησε τον προηγούµενο µήνα, τροφοδοτώντας ανησυχίες ότι η συγκοµιδή θα ολοκληρωθεί νωρίτερα του συνηθισµένου. Οι µονάδες επεξεργασίας ζάχαρης στη Βραζιλία έσπευσαν να επεξεργαστούν όσο το δυνατόν περισσότερο ζαχαροκάλαµο µετά τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων ετών που είχε πλήξει τη χώρα τους τελευταίους µήνες.

Η αγορά έχει στραµµένη την προσοχή της στην έκθεση από την Ένωση Παραγωγών και Επεξεργαστών Ζαχαροκάλαµου στη Βραζιλία (Unica) για την πρόοδο στη συγκοµιδή, η οποία αναµένεται να δοθεί τις επόµενες ηµέρες στη δηµοσιότητα. Αναλυτές και traders αναµένουν ότι η Unica θα υποβαθµίσει τις προβλέψεις της για την παραγωγή ζαχαροκάλαµου και ζάχαρης.

Φανή Γιαννακοπούλου

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία