BACK TO
TOP
Γνώμες

Αρωματικές και άλλες περιπέτειες

«Η χώρα μας δεν έχει περιθώρια να χάνει ευκαιρίες για ανάπτυξη..» δήλωσε ο κ. Κουκουλόπουλος, υπογράφοντας τον κανονισμό Εθνικού καταλόγου ποικιλιών αρωματικών, αρτυματικών και φαρμακευτικών φυτών· και όμως η Ελλάδα συνεχίζει να χάνει ευκαιρίες, όπως τώρα με τη βιομηχανική κάνναβη.

Να ξεσκουμπισθούν

3
0

Για τα αρωματικά φυτά από το 1980 φαγώθηκαν πολλά λεφτά σε άχρηστες μελέτες, ανόητες ημερίδες και πολυτελείς φιέστες. Το 2002 μελετητές του ΕΘΙΑΓΕ σχεδίασαν ολοκληρωμένο σύστημα πιστοποίησης, δηλαδή αυτό που χρειαζότανε και επιτέλους, μετά από 12 χρόνια, αρχίζει να γίνεται πράξη με την παραπάνω πομπώδη εξαγγελία από τον αναπληρωτή αγροτικό υπουργό.   

Στα χρόνια της αργοπορίας ξεδιπλώθηκε, σε όλο της το μεγαλείο, η βλακεία της αρμόδιας κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Γεωργίας που δεν ήθελε με τίποτε να προχωρήσει το σχέδιο πιστοποίησης, κατατάσσοντας τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά στα λουλουδάκια. Πριν από ένα χρόνο εύψυχη ερευνήτρια ξέθαψε το σχέδιο του 2002, το επικαιροποίησε και προσπάθησε να το προχωρήσει. Η υπονόμευση τότε συνεχίστηκε με ηλίθιες ‘επιστημονικές’ ενάντιες παρεμβάσεις, μέχρι που στο τέλος ο κ. Τσαυτάρης κατάλαβε· με μυαλωμένη τη νέα υπηρεσιακή ηγεσία η συγκυρία είναι ευνοϊκή για πρόοδο.    

«Η Ελλάδα, είναι ένας ευλογημένος τόπος, από τους πιο  πλούσιους…», είπε ακόμη στην παραπάνω δήλωσή του ο κ. Κουκουλόπουλος. Η χώρα έχει στελέχη να νοιάζονται για τη χώρα, έχει όμως και καρεκλοθήρες, κομματόσκυλα, που κάνουν ότι μπορούν για να μη γίνει τίποτε, μη φανεί η γύμνια τους, όπως με την κάνναβη, τις βασικές φυτείες δενδρωδών.  

Την περιπέτεια των αρωματικών ζει τώρα η βιομηχανική κάνναβη· και αυτή άρχισε με μελέτη ΕΘΙΑΓΕ – Γ.Π.Α. το 2000, πέρασαν χρόνια για να ελευθερωθεί πέρυσι με νόμο, αλλά η προβλεπόμενη Κ.Υ.Α. σέρνεται πάνω από ενάμισι χρόνο στα γρανάζια της ανοησίας και απληστίας της διοίκησης του ΕΛΓΟ-Δήμητρα. Έτσι η χώρα μας στερείται σημαντικής καλλιέργειας που ταιριάζει στον ευλογημένο τόπο μας· Κουκουλόπουλε ακούς;

Ηλίας Εμμανουηλίδης

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία