BACK TO
TOP
Γνώμες

Καλή η συνταγή, ακριβό το σπανάκι

Από τη μια οι ιθύνοντες φορτώνουν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις με καινούριες υποχρεώσεις (φορολογία ακινήτων, δηλώσεις εισοδήματος, δηλώσεις καλλιέργειας, συνταγογράφηση για φυτοπροστασία κ.α.), κι από την άλλη ο αγροτικός τομέας εξαιρείται συστηματικά από τα μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης, όπως τα προγράμματα επιδότησης ανέργων του ΟΑΕΔ.

Η χώρα στον βάλτο

0
0

Ειδικά το θέμα της συνταγογράφησης αναμένεται να «πονέσει» πολύ τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, όχι μόνο γιατί εκτός από τη συνεργασία αγροτών και κράτους επιβάλει και τη συνεργασία ενός τρίτου πόλου, ο οποίος στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι γεωτεχνικοί και ειδικότερα οι γεωπόνοι - υπεύθυνοι των καταστημάτων πώλησης αγροτικών εφοδίων.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα δυσκολότερα αν ληφθούν υπ’ όψιν οι δυσκολίες που ανακύπτουν με τους αριθμούς των αγροτεμαχίων στα αντίστοιχα χαρτογραφικά, οι ασάφειες με τις συγκαλλιέργειες, όπως και τα συνεχή προβλήματα με τις εγκρίσεις των φυτοπροστατευτικών.

Στελέχη του αγροτικού χώρου τονίζουν μετ’ επιτάσεως ότι η προσπάθεια της πολιτείας να βάλει τάξη στην αγορά δεν θα πρέπει να μεταφέρεται μονομερώς στις πλάτες των αγροτών και σε κάθε περίπτωση το γραφειοκρατικό ή και άμεσα οικονομικό κόστος των προωθούμενων ρυθμίσεων είναι δύσκολο να απορροφηθεί από τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Σημειωτέον ότι προβλήματα αυτής της μορφής υποχρεώνουν καλλιεργητές να θέτουν εκτός παραγωγής πολλά αγροτεμάχια, ενώ την ίδια στιγμή, η πολύμηνη πίστωση που επιβάλλεται μονομερώς από τις αλυσίδες λιανικής, βγάζει «εκτός παιδιάς» αξιόλογες παραγωγικές μονάδες.          

Γιάννης Πανάγος

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία