BACK TO
TOP
Γνώμες

Οσπρίων πελαγοδρομίες

«Φραγµός στη γάγγραινα των ελληνοποιήσεων των φασολιών θα µπει µε την οργάνωση των παραγωγών και τη συσκευασία των προϊόντων»• δήλωσε ο αναπληρωτής αγροτικός υπουργός• τα ίδια όµως έχουνε ήδη ειπωθεί και ευχηθεί, αλλά δεν ευδοκίµησαν, γιατί η ρίζα του κακού βρίσκεται στις χωλαίνουσες υπηρεσίες ελέγχου εµπορίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Να ξεσκουμπισθούν

1
0
Η «ελληνοποίηση» σε πολλά εισαγόµενα αγροτικά προϊόντα αποτελεί αληθινή µάστιγα σε βάρος των αγροτών και της εθνικής οικονοµίας µας• είναι ιδιαίτερα εκτεταµένη στα όσπρια, όπου υπάρχουν αθρόες εισαγωγές και η προτίµηση των καταναλωτών είναι ισχυρή στα εγχώρια λόγω υπεροχής στη γεύση. Με εισαγωγές καλύπτονται το 92% των αναγκών κατανάλωσης της φακής, το 69% των ρεβιθιών και το 46% σε φασόλια.







Για να ευοδωθεί η παραπάνω ευχή αντιµετώπισης των «ελληνοποιήσεων» του κ. Κουκουλόπουλου, που διατυπώθηκε στη Βουλή προς απάντηση σχετικής ερώτησης βουλευτή του Σύριζα, χρειάζεται πρωτίστως κυνήγι του αληταριού των εισαγωγέων–ελληνοποιητών που είναι γνωστοί στην πιάτσα, όχι όµως µε την αναποτελεσµατική σηµίτεια προτροπή «όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στον εισαγγελέα»• αλλά µε τη δηµιουργία ειδικής οµάδας από γεωργοοικονοµολόγους, στα πλαίσια της υπηρεσίας ελέγχου εµπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης. Μόνο η παραπάνω οµάδα µπορεί να στοιχειοθετήσει τις απάτες και να εξαρθρώσει τα κυκλώµατα των απατεώνων







Παράλληλα η απάντηση των αγροτών µας στα ξένα όσπρια είναι η παραγωγή επώνυµων ποιοτικών προϊόντων οσπρίων, βασισµένη στη χρήση πιστοποιηµένων σπόρων ελληνικών ποικιλιών, µε ολοκληρωµένη ή βιολογική καλλιέργεια. Το σύστηµα πιστοποίησης των σπόρων των οσπρίων στη χώρα µας ολοκληρώθηκε µόλις εφέτος, µε σχεδόν τρεις δεκαετίες καθυστέρηση. Ο Εθνικός κατάλογος ποικιλιών οσπρίων δηµιουργήθηκε το 1986 και η συµπλήρωση του συστήµατος µε την έκδοση του κανονισµού πιστοποίησης των σπόρων οσπρίων άργησε µέχρι 4 Αυγούστου 2014• αργοπορία συνηθισµένη στο αγροτικό υπουργείο όπου τα θέµατα βαλτώνουν ή κινούνται µε αραµπά.











Hλίας Εμμανουηλίδης
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία