BACK TO
TOP
Γνώμες

Θα προλάβουν την Άνοιξη;

Στριµώχτηκε ο αγροτικός υπουργός µε ερώτηση στη Βουλή βουλευτών του Σύριζα «Πρόκειται να εκτελεστεί πειραµατικό έργο βιοµηχανικής κάνναβης και αν ναι, πότε θα ξεκινήσει τις εργασίες της η οµάδα εκπόνησης και προετοιµασίας του;». Για να γίνουν οι σπορές των πειραµάτων την προσεχή Άνοιξη πρέπει να τρέξουν• µάλλον δύσκολο στο τέλµα του ΕΛΓΟ-∆ήµητρα, ζήσε Μάη µου.

Να ξεσκουμπισθούν

4
0
Η προετοιµασία για την εκτέλεση αξιόπιστου ερευνητικού έργου βιοµηχανικής κάνναβης στις κυριότερες περιοχές όπου προκρίνει η µελέτη ΕΘΙΑΓΕ – Γεωπονικού Πανεπιστηµίου (Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Αγρίνιο) απαιτεί εντατική δουλειά σοβαρής οµάδας εργασίας• αν αρχίσουν άµεσα, µόλις προλαβαίνουν την Άνοιξη 2015

Οι βουλευτές ρωτάνε ακόµη «Πότε θα υπογραφεί η ΚΥΑ µε την οποία θα ορισθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις καλλιέργειας της βιοµηχανικής κάνναβης στη χώρα µας;» Η απάντηση µέχρι τώρα από το αγροτικό υπουργείο ήταν ασυνάρτητες φλυαρίες που δεν έβγαινε άκρη, δηλαδή «άλλα λόγια ν’ αγαπιόµαστε». Το Ινστιτούτο βάµβακος και βιοµηχανικών φυτών Θεσσαλονίκης προτείνει ως καινοτοµία τη «Μελέτη και αξιολόγηση γενοτύπων κλωστικής κάνναβης στις ελληνικές συνθήκες - Προοπτικές καλλιέργειας και διερεύνηση δυνατοτήτων χρήσης της στην Ελλάδα».

Όµως το θέµα δεν είναι η «αξιολόγηση των γενοτύπων» αλλά η αξιολόγηση των ποικιλιών της βιοµηχανικής (κλωστικής) κάνναβης που είναι γραµµένες στον Ευρωπαϊκό κατάλογο ποικιλιών, στις ελληνικές συνθήκες• και µάλιστα µε το ερευνητικό έργο και τις περιοχές που αναφέρονται παραπάνω.

Τα παραδοτέα «αξιολόγησης των γενοτύπων» είναι δηµοσίευση για βελτίωση βιογραφικού του ερευνητή, αντίθετα τα παραδοτέα πειραµατικού έργου είναι η απόκτηση στοιχείων για τις δυνατότητες των σύγχρονων (και επιτρεπόµενων) ποικιλιών κάνναβης, ποσοτικά και ποιοτικά στις εγχώριες συνθήκες• στοιχείων απαραίτητων που θα επιτρέψουν σε αγρότες και επενδυτές να προχωρήσουν, µε σιγουριά, στην καλλιέργεια και µεταποίηση της κάνναβης, που είναι και το ζητούµενο.      

Ηλίας Εμμανουηλίδης
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία