BACK TO
TOP
Γνώμες

Κακό μαντάτο για τα αγροτικά εμπορεύματα το φθηνό γουαν

Ως «εχθρική κίνηση» όχι µόνο για τις αµερικανικές εξαγωγές αλλά και για τις τιµές των αγροτικών εµπορευµάτων εκλαµβάνουν οι αναλυτές την απόφαση του Πεκίνου να προχωρήσει σε υποτίµηση του γουαν.

Διαίρεση του ευρώ

0
0

Η Κίνα είναι ένας από τους µεγαλύτερους εισαγωγείς των λεγόµενων «µαλακών» εµπορευµάτων, στα οποία συµπεριλαµβάνονται και πολλά τρόφιµα όπως π.χ. η σόγια. Η αποδυνάµωση του γουαν καθιστά τις εισαγωγές στην αχανή χώρα ακριβότερες, κάτι που σηµαίνει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος µεγάλες ποσότητες αγροτικών προϊόντων να µείνουν αδιάθετες διογκώνοντας τα αποθέµατα και µεταβάλλοντας τη σχέση µεταξύ προσφοράς και ζήτησης προς το χειρότερο. Αυτό σε µια χρονική στιγµή που το USDA ήδη προβλέπει αυξηµένες σε σχέση µε πέρυσι σοδειές για το καλαµπόκι, τη σόγια και το µαλακό σιτάρι. 

Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό τις κινήσεις της Κίνας να µιµηθούν και άλλες αναδυόµενες αγορές, µεταξύ αυτών και χώρες µε µεγάλο µερίδιο στην παγκόσµια παραγωγή και στις εξαγωγές τροφίµων, όπως η Βραζιλία. Ήδη το ρεάλ υποχώρησε σε χαµηλά 12ετίας έναντι του δολαρίου επιτείνοντας την πτώση των τιµών της ζάχαρης.

H Goldman Sachs πηγαίνει ένα βήµα πιο πέρα και επισηµαίνει σε ανάλυσή της ότι η υποτίµηση του γουαν αποτελεί µια ένδειξη ότι η κατάσταση και οι προοπτικές της παγκόσµιας οικονοµίας έχουν αλλάξει προς το χειρότερο. Γεγονός που αναπόφευκτα ασκεί επιπλέον πιέσεις στις τιµές όλων των εµπορευµάτων, των αγροτικών συµπεριλαµβανοµένων.

Μακροπρόθεσµα, πάντως, η Κίνα αναµένεται να λειτουργήσει ως στήριγµα στις τιµές των τροφίµων καθώς, όπως επισηµαίνει η Κόνα Χέιγκ, επικεφαλής του τµήµατος Έρευνας Αγροτικών Εµπορευµάτων της ED & F Man, «η πρόκληση να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες της αναδυόµενες µεσαίας τάξης της χώρας είναι πολύ πιθανό να λειτουργήσει λογικά για τις τιµές των εµπορευµάτων. Η δηµογραφική παράµετρος θα είναι πολύ υποστηρικτική».

Γιάννης Τσατσάκης

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία