BACK TO
TOP
Γνώμες

Ανοδικό ξέσπασμα στο χρηματιστήριο στα προθεσμιακά ελαιοκράμβης

Αύξηση σχεδόν 9% σηµείωσαν οι τιµές στα προθεσµιακά συµβόλαια Νοεµβρίου για την ελαιοκράµβη στην αγορά του Παρισιού από τα 339,25 ευρώ ο τόνος στα τέλη Αυγούστου στα 368,75 ευρώ ο τόνος στις αρχές Οκτωβρίου.

Ενισχύεται κατά 3,75% η παγκόσμια παραγωγή σιταριού

5
0
Ενισχυτικά προς την άνοδο των τιµών επέδρασαν οι εκτιµήσεις για µείωση παραγωγής του προϊόντος κατά 11,2% στην ΕΕ που έκαναν στα τέλη Σεπτεµβρίου οι αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca αλλά και οι προβλέψεις του ∆ιεθνούς Συµβουλίου ∆ηµητριακών (IGC) για µείωση των χειµερινών φυτεύσεων σχεδόν 40% στην Ουκρανία







«Η µείωση στη φετινή παραγωγή της ΕΕ είναι αποτέλεσµα της απαγόρευσης των νεονικοτινοειδών και των κακών καιρικών συνθηκών, γεγονός που καθιστά ζωτικής σηµασίας την ανάληψη δράσεων από την Κοµισιόν», σηµειώνει η Copa-Cogeca.







Για παράδειγµα στη Γερµανία ανέµεναν καλύτερη συγκοµιδή, αλλά τελικά θα είναι πολύ πιο κάτω από την προηγούµενη χρονιά, περίπου στους 5,2 εκατ. τόνους. Στη Βρετανία ο ξηρός καιρός επηρέασε την πλειοψηφία των καλλιεργειών και οι αποδόσεις εκτιµάται ότι θα αγγίξουν τους 2,2 εκατ. τόνους µειωµένες από τους 2,5 εκατ. τόνους του 2014. Η µείωση της παραγωγής στην ΕΕ θα σηµάνει, σύµφωνα µε τους αναλυτές, αύξηση των εισαγωγών ελαιοκράµβης που όµως µπορεί να αποδειχθούν δύσκολες καθώς η ξηρασία έχει επηρεάσει τις αποδόσεις στην Ουκρανία και έχουν µειωθεί και οι χειµερινές φυτεύσεις του προϊόντος.







Η κατάσταση της ελαιοκράµβης στον Καναδά είναι λίγο διαφορετική. Τα στοιχεία για τις αποδόσεις και τα αποθέµατα είναι καλύτερα από ότι ανέµεναν οι αναλυτές, όµως ακόµα η παραγωγή είναι µειωµένη κατά 2,6 εκατ. τόνους σε σύγκριση µε την περασµένη χρονιά, αλλά υπάρχει µια στροφή προς την κατανάλωση σόγιας.







Τέλος, όσον αφορά την εξέλιξη των προθεσµιακών συµβολαίων στην ελαιοκράµβη µέχρι στιγµής η µείωση της παραγωγής υπόσχεται ενίσχυση των διεθνών τιµών για το 2015/2016 αλλά η αυξανόµενη ζήτηση και για άλλους ελαιούχους σπόρους (όπως η σόγια) µπορεί να επηρεάσει την πορεία του προϊόντος στην αγορά







Φανή Γιαννακοπούλου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία