BACK TO
TOP
Γνώμες

Μας έχει φάει το πήγαιν’ έλα

Οι δοµές στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής υπονοµεύθηκαν, όπως φαίνεται, από το γενικότερο κλίµα επίπλαστης ευηµερίας που καλλιεργήθηκε στη χώρα πριν κάνει την εµφάνισή της η κρίση χρέους η οποία και παρασέρνει στο διάβα της τα σαθρά θεµέλια πάνω στα οποία οικοδοµήθηκε το εγχώριο οικονοµικό µοντέλο των τελευταίων δεκαετιών.

Η χώρα στον βάλτο

3
0
Μεγάλες επιδοτήσεις, ανεξάρτητες µάλιστα από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγικής προσπάθειας, εύκολο εισόδηµα, µεγάλες καταναλωτικές δαπάνες. Κάθε σπίτι, κάθε νοικοκυριό, έµαθε να κινείται µε περισσότερα από ένα επιβατηγά αυτοκίνητα, το ένα µάλιστα υψηλού κυβισµού, ενώ τα πήγαινε έλα στο χωράφι ήταν και µάλλον είναι ακόµα, περισσότερα απ’ όσα υπαγορεύουν οι ανάγκες της συγκεκριµένης δουλειάς

Τα τελευταία χρόνια µάλιστα, οι θερινές διακοπές των αγροτικών οικογενειών είχαν γίνει θεσµός, καθώς το «µικρόβιο» των µικροαστών, των δηµοσίων υπαλλήλων και των λοιπών εργαζοµένων που απολάµβαναν την άδειά τους πέρασε και στους επαγγελµατίες του αγροτικού χώρου. Άλλωστε, την πραγµατική χειρονακτική δουλειά στο χωράφι, έχουν αναλάβει προ πολλού οι αλλοδαποί ξένοι εργάτες γης, οι οποίοι, εδώ και χρόνια, πληµµυρίζουν τις αγροτικές περιοχές
Η παρουσία των αγροτών στο χωράφι και στη στάνη έχει περιορισθεί στο ελάχιστο και µόνο για τα απολύτως αναγκαία. Η ολοήµερη διαµονή στον τόπο της δουλειάς έχει εκλείψει κυριολεκτικά, όπως επίσης το γεύµα ή ακόµα η ολιγόωρη ξεκούραση (θερινή σιέστα), στον χώρο, όπου, οι απαιτήσεις του επαγγελµατικού καθήκοντος, είναι πάνω απ’ όλα.
Έτσι όµως δεν γίνεται χωριό. Με τα πολλά πήγαινε έλα στο 4Χ4 τα έξοδα γίνονται περισσότερα, το παραγωγικό αποτέλεσµα υστερεί και τα έσοδα συνεχώς λιγοστεύουν.

Γι’ αυτό, πέρα από το τι κάνει η κυβέρνηση, τι κάνει η αγορά, τι κάνει ακόµα και ο καιρός, οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, οφείλουν να φροντίσουν πρώτα απ’ όλα τα του οίκου τους. Αυτή η φροντίδα θα είναι µια καλή αρχή για την αντιστροφή της κατάστασης.   

Γιάννης Πανάγος
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία