BACK TO
TOP
Γνώμες

Σε φάση ήπιας διόρθωσης η διεθνή αγορά ζάχαρης

Η ζάχαρη ήταν ένα από τα αγροτικά εµπορεύµατα µε τις πιο ισχυρές αποδόσεις στο χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης µέχρι και το Σεπτέµβριο του 2016, οπότε και οι τιµές των προθεσµιακών συµβολαίων έπιασαν το ανώτατο όριο των 23,30 σεντς ανά λίµπρα, όµως ενδέχεται το ανοδικό µοµέντουµ να µην διατηρηθεί απαράλλακτο και για τη νέα σεζόν του 2017/2018.

Ενισχύεται κατά 3,75% η παγκόσμια παραγωγή σιταριού

0
0

Και αυτό γιατί διεθνείς επενδυτικοί οίκοι όπως η Focus Economics, η Commerzbank και η Societe Generale προβλέπουν ότι η επιβράδυνση των επιπτώσεων του φαινοµένου Λα Νίνια στη Λατινική Αµερική σε συνδυασµό µε τις υψηλές περσινές τιµές ίσως φέρουν µεγαλύτερες από ότι αρχικά αναµενόταν παραγωγές ζάχαρης σε παγκόσµιο επίπεδο. Την ίδια ώρα, σηµαντική πίεση στις τιµές ασκείται και από το αδύναµο βραζιλιάνικο νόµισµα (ρεάλ).

Πιο αναλυτικά, οι χρηµατιστηριακές τιµές της ζάχαρης – σύµφωνα µε την Focus Economics – πραγµατοποίησαν ένα εντυπωσιακό ράλι από τις αρχές του 2016 έως και το Σεπτέµβριο του ίδιου έτους προτού υποχωρήσουν στα 21 σεντς ανά λίµπρα στις 4 Νοεµβρίου 2016.

Η πρόσφατη αυτή πτώση, αποκάλυψε ότι οι αναλυτές τώρα εστιάζουν σε πιθανό πλεόνασµα παραγωγής µες το 2017/2018, γεγονός που οδήγησε ορισµένους κερδοσκόπους να βγουν από την αγορά ζάχαρης. Έτσι, η Focus Economics εκτιµά ότι η ζάχαρη θα ισορροπήσει στην αγορά της Ν. Υόρκης κατά µέσο όρο στα 19,6 σεντς ανά λίµπρα τους τελευταίους µήνες του 2017.

Κοντά στα 20 σεντς ανά λίµπρα προβλέπει η Commerzbank ότι θα παραµείνει η αγορά ζάχαρης.

Αξίζει να σηµειωθεί, τέλος, ότι οποιαδήποτε διόρθωση των τιµών ως αντίδραση στις προσδοκίες για πιθανή ισορροπία µεταξύ της παγκόσµιας προσφοράς και ζήτησης το 2017/2018 –οπότε και ολοκληρώνεται ο διεθνής ελλειµµατικός κύκλος της ζάχαρης– θα είναι υποτονική, όπως εκτιµά ο ∆ιεθνής Οργανισµός Ζάχαρης (ISO). 

Φανή Γιαννακοπούλου

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία