BACK TO
TOP
Γνώμες

Αστάθεια και το 2017 για τις τιμές εμπορευμάτων προβλέπει ο FAO

Πτωτικά έκλεισε ο κύκλος των διεθνών τιμών των τροφίμων το 2016, σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση του δείκτη του Διεθνούς Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO) τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ και για το νέο έτος οι διεθνείς αναλυτές αναμένουν περισσότερη αστάθεια τιμών για τα βασικά εμπορεύματα -όπως είναι τα δημητριακά και η ζάχαρη- καθώς επικρατεί ανησυχία για τη ριζοσπαστική ατζέντα του Τραμπ στις ΗΠΑ και τα επακόλουθα του Brexit στην Ευρώπη.

Ενισχύεται κατά 3,75% η παγκόσμια παραγωγή σιταριού

6
0
Πιο αναλυτικά, οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής στο δείκτη του Διεθνούς Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων (FAO) μειώθηκαν για 5η συνεχόμενη χρονιά, το 2016, φτάνοντας κατά μέσο όρο στους 161,6 πόντους συνολικά για το έτος, περίπου 1,5% κάτω από τα επίπεδα του 2015. Επιπλέον, τον περασμένο Δεκέμβριο ο Δείκτης FAO κατά μέσο όρο έφτασε τις 172 μονάδες, μένοντας σταθερός σε σύγκριση με το Νοέμβριο του 2016

Οι άφθονες σοδειές και οι ευνοϊκές προοπτικές για τα βασικά δημητριακά συγκράτησαν την άνοδο του δείκτη τιμών των τροφίμων του FAO που θα μπορούσε να είχε από εμπορεύματα όπως είναι η ζάχαρη και το φοινικέλαιο.

Το 2016 χαρακτηρίστηκε από μια σταθερή πτώση των τιμών των δημητριακών, τα οποία σημείωσαν μια μείωση της τάξης του 9,6% από το 2015 και ήταν μειωμένα κατά 39% από το υψηλότερο σημείο τους το 2011. Την ίδια ώρα, οι τιμές για τη ζάχαρη και τα φυτικά έλαια σημείωσαν ετήσια άνοδο κατά 34,2% και κατά 11,4% αντίστοιχα

«Οικονομικές ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένων των διακυμάνσεων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι πιθανόν να επηρεάσουν τις αγορές των τροφίμων ακόμα περισσότερο και μέσα στο νέο έτος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμπντολρέζα Αμπάσιαν ανώτερος οικονομολόγος και υπεύθυνος του FAO για τα σιτηρά

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επίδρασης των συναλλαγματικών ισοτιμιών στα εμπορεύματα αποτελεί η ζάχαρη. «Η απότομη πτώση των διεθνών τιμών της ζάχαρης κατά 8,6% τον περασμένο Δεκέμβριο σε σύγκριση με το Νοέμβριο προήλθε κυρίως από τη συνεχή αποδυνάμωση του βραζιλιάνικου ρεάλ έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, ενισχύοντας τις εξαγωγές ζάχαρης από τη Βραζιλία», σημειώνουν οι αναλυτές του FAO

Φανή Γιαννακοπούλου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία