BACK TO
TOP
Γνώμες

Εκπλήξεις στις κάλπες, ταραχή στα αγροτικά εμπορεύματα

Μετά από ένα θυελλώδες δημοψήφισμα το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε τον Ιούλιο την απόσχιση του από την ΕΕ και μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να πραγματοποιηθεί αυτή η «μεγάλη έξοδος».

Εκπλήξεις στις κάλπες, ταραχή στα αγροτικά εμπορεύματα

2
0

Το πολυσυζητημένο αυτό Brexit, όμως, ενδέχεται να επηρεάσει έντονα και όλους τους τομείς της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας, μαζί και την αγροτική. Η αγροτική οικονομία δύναται να επηρεαστεί, καθώς το Brexit αναμένεται να ενθαρρύνει πολιτικές εξελίξεις και εκπλήξεις στους κόλπους της ΕΕ, σύμφωνα με τα λεγόμενα του οικονομικού αναλυτή  Erik Norland, ο οποίος μάλιστα προέβλεψε μεγάλη μεταβλητότητα του ευρώ.

Ο Norland είναι πεπεισμένος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα κατηφορίσει στις τάξεις των αγροτικών εξαγωγών και του εμπορίου στο άμεσο μέλλον. «Το Brexit θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην αγροτική οικονομία, όχι γιατί η Αγγλία είναι μεγάλος αγροτικός παραγωγός, αλλά γιατί το Brexit θα επηρεάσει την υπόλοιπη Ευρώπη». Ο ίδιος παρατήρησε ότι μέσα στο 2017 θα πραγματοποιηθούν εκλογές σε χώρες της Ευρώπης όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία, τα αποτελέσματα των οποίων θα επηρεαστούν τόσο από το Brexit όσο και από την εκλογή Τραμπ, με επακόλουθο να δούμε  «μεγάλες εκπλήξεις» στις κάλπες.

Η πιο άμεση επίπτωση στην αγροτική οικονομία που θα προκύψει από την πιθανή πολιτική αναταραχή στην ΕΕ   θα είναι η αστάθεια του ευρώ το οποίο, προς το παρόν, είναι «το δεύτερο δυνατότερο νόμισμα παγκοσμίως μετά το δολάριο» σύμφωνα με τον Norland. Κατά τον ίδιο η ΕΕ μπορεί να επηρεάζει υπερβολικά σε θέματα παγκόσμιας αγροτικής οικονομίας, καθώς είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σε πολλά προϊόντα, όπως το γάλα. «Κάθε ουσιώδης αλλαγή στην αξία του ευρώ θα μπορούσε να συμπαρασύρει και άλλα νομίσματα όπως το καναδικό δολάριο, το ρωσικό ρούβλι, και το βραζιλιάνικο ρεάλ, μαζί της, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω», ανέφερε.

Νίκος Μαλαμάς

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία