BACK TO
TOP
Γνώμες

Μεταξύ παραγωγών και λόμπι κοτοπουλάδων ο Τραμπ

Τον περασμένο Νοέμβριο οι Αμερικανοί αγρότες ψήφισαν σχεδόν πανηγυρικά τον Ντόναλντ Τραμπ για νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, μιας και υπήρχε γενική δυσαρέσκεια και υποστήριζαν ότι δεν επωφελούνται πλήρως από την οικονομική ανάκαμψη.

Ενισχύεται κατά 3,75% η παγκόσμια παραγωγή σιταριού

1
0

Να σημειωθεί ότι τα αγροτικά εισοδήματα στις ΗΠΑ για το 2017 αναμένεται να μειωθούν για 3η συνεχή χρόνια, ενώ και τα επίπεδα των αγροτικών χρεών θα ανέβουν. Εκεί που πρώτα θα δοκιμαστεί ο Τραμπ είναι στη διελκυστίνδα μεταξύ των πτηνοτρόφων και των μεγάλων εταιρειών τυποποίησης και διανομής πουλερικών.

Τρανό παράδειγμα ο πρώην πτηνοτρόφος Άλτον Τέρι, ο οποίος επί μια δεκαετία προμήθευε τον μεγαλύτερο όμιλο επεξεργασίας κρέατος των ΗΠΑ, την Tyson  Foods. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg ο Τέρι είχε συμβόλαιο με την Tyson και η αμοιβή του κρινόταν από το τελικό βάρος των κοτόπουλων που παρέδιδε. Όμως, όταν ο ίδιος ασχολήθηκε με το συνδικαλισμό η Tyson σταμάτησε να ζυγίζει σωστά τα κοτόπουλά του. Ο Τέρι κινήθηκε δικαστικά όμως έχασε τη μάχη καθώς οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι αυτό που γινόταν έβλαπτε μόνο τον ίδιο και όχι τον κλάδο των πουλερικών στο σύνολό του και μάλιστα εξαναγκάστηκε να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα της Tyson ύψους 27.000 δολαρίων πουλώντας εν τέλει τη φάρμα του για να ξεχρεώσει.

Μεταξύ των τελευταίων δράσεων της διοίκησης Ομπάμα ήταν η θέσπιση κανόνων με βάση τους οποίους δεν θα χρειάζονται οι πτηνοτρόφοι να αποδείξουν ότι βλάπτεται όλος ο κλάδος των πουλερικών, επίσης δεν θα είναι εξαναγκασμένοι να προμηθεύονται ζωοτροφές από τις εταιρίες επεξεργασίας κρεάτων και περιγράφονται ξεκάθαρα ποιές δράσεις των εταιρειών χαρακτηρίζονται ως «άδικες, αδικαιολόγητες διακρίσεις ή παραπλανητικές».    

Προς το παρόν οι κανόνες αυτοί έχουν παγώσει για 60 ημέρες από το νέο προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ρέινς Πρίμπους, και το ερώτημα που πλανάται είναι με ποια πλευρά θα ταχθεί ο Τραμπ: με τους παραγωγούς που τον ψήφισαν ή με το λόμπι μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

Φανή Γιαννακοπούλου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία