BACK TO
TOP
Γνώμες

Δεύτερο Βρετανικό όχι στην ΕΕ ελέω της «κρίσης μαρουλιού»

Τεράστιες διαστάσεις έχει αποκτήσει η έλλειψη μαρουλιών και άλλων λαχανικών στη Μεγάλη Βρετανία λόγω της ευρύτερης κακοκαιρίας στην Ευρώπη, καθώς έχει μετατραπεί στο δεύτερο μεγαλύτερο θέμα μετά το Brexit, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου.

Εκπλήξεις στις κάλπες, ταραχή στα αγροτικά εμπορεύματα

1
0

Έτσι, οι Βρετανοί αποφάσισαν να γυρίσουν για ακόμη μία φορά την πλάτη στην Ευρώπη και στράφηκαν στις ΗΠΑ για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την «κρίση του μαρουλιού», όπως ονομάστηκε το θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η τεράστια έλλειψη μαρουλιού στη χώρα εκτόξευσε την τιμή του στα ύψη, ενώ δημιουργήθηκε και «μαύρη αγορά» λαχανικών. Υπήρξαν περιπτώσεις που πωλήθηκαν μαρούλια τύπου άισμπεργκ (iceberg) σε τιμή άνω των 80 δολαρίων το καφάσι (περίπου 57 ευρώ), αλλά και περιπτώσεις δημοπρατήσεων μαρουλιών στο διαδίκτυο. 

Οι μεγαλύτερες αλυσίδες των βρετανικών σούπερ μάρκετ εκτόξευσαν τις τιμές λιανικής πώλησης των κηπευτικών. Τρανό παράδειγμα τα κολοκυθάκια που πωλούνται έναντι 3,53 λιρών (4 ευρώ) το κιλό, ενώ πλέον διανέμουν μαρούλια και μπρόκολα με δελτίο. Επιπλέον, η κορυφαία βρετανική αλυσίδα Tesco υποχρέωσε την τελευταία εβδομάδα τους πελάτες να μην αγοράζουν περισσότερα από 3 μαρούλια άισμπεργκ κατ' άτομο, ενώ στη Morrisons μπορούσε ο κάθε πελάτης να αγοράσει 2 άισμπεργκ και 3 μπρόκολα.

Η «κρίση του μαρουλιού» ήταν αποτέλεσμα των πρωτοφανών καιρικών συνθηκών που έπληξαν την Ισπανία, το μεγαλύτερο προμηθευτή της Αγγλίας. Με την κακοκαιρία να καταστρέφει τις καλλιέργειες της Ισπανίας, η Μεγάλη Βρετανία «στέρεψε» όχι μόνο από  μαρούλι αλλά και από μπρόκολα, κολοκυθάκια, μελιτζάνες και σέλινο. Το υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας ενημέρωσε ότι η παραγωγή των υπαίθριων λαχανικών θα καθυστερήσει να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Η έλλειψη δε αυτή μπορεί να διαρκέσει μέχρι και την άνοιξη.

Έτσι, η «κρίση των λαχανικών» στη Μεγάλη Βρετανία αποτέλεσε για τους Αμερικανούς παραγωγούς τεράστια οικονομική ευκαιρία, καθώς πλέον στέλνουν σε τεράστιες ποσότητες τα προϊόντα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Νίκος Μαλαμάς

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία