BACK TO
TOP
Γνώμες

Αύξηση 50% της παραγωγής ουρίας συγκρατεί τις τιμές των αζωτούχων

Σχεδόν διπλάσια αναµένεται να είναι η διεθνής παραγωγή ουρίας φτάνοντας τους 8 εκατ. τόνους το 2017 σε σύγκριση µε τους 3,6 εκατ. τόνους το 2016 γεγονός που θα τεστάρει τα περιθώρια ανόδου των τιµών για τα αζωτούχα λιπάσµατα καθώς θα ξεπεράσουν τη ζήτηση που κατά µέσο όρο βρίσκεται στους 3 εκατ. τόνους το χρόνο, σύµφωνα µε προβλέψεις του νορβηγικού κολοσσού λιπασµάτων Yara.

Ενισχύεται κατά 3,75% η παγκόσμια παραγωγή σιταριού

2
0
Πιο αναλυτικά, η αύξηση στη διεθνή παραγωγή ουρίας τροφοδοτείται από την επανάσταση του σχιστολιθικού φυσικού αερίου (shale gas) που χρησιµοποιείται σε χώρες όπως οι ΗΠΑ µειώνοντας το κόστος παραγωγής. Έτσι, για το 2017 µε βάση τις εκτιµήσεις της Yara οι µεγαλύτερες αυξήσεις παραγωγής θα προέλθουν από τις ΗΠΑ που θα παράγουν 3,1 εκατ. τόνους, ακολουθεί το Ιράν µε 1,5 εκατ. τόνους, η Αλγερία µε 1,2 εκατ. τόνους, ενώ  την 4η θέση µοιράζονται Νιγηρία και Ινδία µε 700.000 τόνους

Την ίδια ώρα, τα υψηλά κόστη κάρβουνου και µεταφοράς έχουν µειώσει την παραγωγή ουρίας στην Κίνα, σύµφωνα µε τη Yara. Ειδικότερα, οι τιµές του κάρβουνου που αποτελεί βασική πηγή ενέργειας για την κινεζική βιοµηχανία αζωτούχων λιπασµάτων έχουν ανέβει κατά 75% από πέρσι µε αποτέλεσµα να µειωθεί κατά 23% η παραγωγή ουρίας της Κίνας.

«Την ανοδική τάση στην τιµή της ουρίας, που άγγιξε µέχρι και τα 250 δολάρια ο τόνος στην κινεζική εξαγωγική αγορά, αναµένεται να ανακόψει η αύξηση της παραγωγής σ’ άλλες χώρες µε πρωταγωνίστρια τις ΗΠΑ», όπως παρατηρούν οι αναλυτές της Yara. «Αν και η παραγωγή της Κίνας και τα εξαγωγικά κόστη συνεχίζουν να είναι το κύριο σηµείο αναφοράς για τη διεθνή πορεία των αζωτούχων λιπασµάτων η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας ειδικά από τις ΗΠΑ θα έχει αντίκτυπο στις τιµές τους µες το 2017», καταλήγει η Yara.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία