Χορός των γλάρων σε ότι απέμεινε

Πανάγος Γιάννης |  18/04/2017 - 11:34 πμ

Όλοι μιλούν στο όνομα του παραγωγού, όλοι νοιάζονται για τη βελτίωση της οικονομικής του θέσης, αν εξετάσουμε όμως προσεκτικά την εξέλιξη των πραγμάτων εδώ και χρόνια, θα δούμε ότι η θέση του αγρότη συνεχώς αποδυναμώνεται.

Οι επιλεγμένες αναφορές του αστικού τύπου κυρίως, ενδεχομένως και της Agrenda κάποιες φορές, σε συγκεκριμένα project, όπου οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων έχουν καταφέρει να δραστηριοποιηθούν και στην συσκευασία, τη μεταποίηση ή την εμπορία των προϊόντων τους, είναι λίγες και σε κάθε περίπτωση δεν συνιστούν αντιπροσωπευτικό δείγμα της θέσης των αγροτών.

Κοιτάζοντας λίγο πίσω στην ιστορία, θα δούμε συνειδητοποιημένους αγρότες, συνεταιριστικές οργανώσεις με τεράστιο οικονομικό εκτόπισμα και απήχηση στην κοινωνία, μυθικές μορφές του συνεταιριστικού κινήματος, ακόμα και αγροτικά πολιτικά κόμματα με ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας.

Θα μπορούσαμε να πούμε, ότι οι τίτλοι τέλους μιας ενδιαφέρουσας περιόδου για το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα, πέφτουν με την αυγή της δεκαετίας του ’90 και έρχονται σαν αποτέλεσμα της υπερχρέωσης των οργανώσεων του χώρου, έπειτα από μια δεκαετία (’80) έντονου κομματισμού και σπατάλης πόρων.

Σήμερα δίνεται μια μάχη οπισθοφυλακών. Ο παραδοσιακός συνεταιριστικός τρόπος οργάνωσης των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής έχει χάσει το κύρος του και την εμβέλειά του. Η κρατούσα πολιτική άποψη δεν βοηθάει την παλινόρθωση του κινήματος και οι επιτήδειοι που έχουν εντοπίσει κάποια τελευταία «κοιτάσματα» περιουσιακών στοιχείων, οργανώνονται, μέσα σ’ αυτό το γκρίζο τοπίο, προκειμένου να τα βάλουν κι αυτά στο χέρι.

Η Agrenda είναι εδώ για να βλέπει, να καταγράφει και να κρίνει. Η επί της ουσίας διαχείριση της κατάστασης, είναι άλλων, αρμοδιότερων αυτής, υπόθεση.        
   


ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ