BACK TO
TOP
Γνώμες

Από την ΚΥΔΕΠ μέχρι το τίποτα

Μπορεί να λέµε γενικά ότι τα πράγµατα προχωρούν, όµως, σε ό,τι αφορά στις δοµές της αγροτικής παραγωγής και κυρίως στον τοµέα της διάθεσης των αγροτικών προϊόντων, δεν είναι υπερβολή να πούµε ότι η κατάσταση οδηγείται από το κακό στο χειρότερο.

Η χώρα στον βάλτο

2
0
Στο σιτάρι, για παράδειγµα, µέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ‘80 υπήρχε η ΚΥ∆ΕΠ που ως κεντρικός φορέας συγκέντρωσης του προϊόντος, είχε ως πρώτο µέληµά του, την επίτευξη των καλύτερων δυνατών όρων διάθεσης του προϊόντος για τους παραγωγούς. ∆εν λέµε ότι δούλευε καλά, µπορούσε να πάει καλύτερα, σίγουρα πάντως η διάλυσή της δεν ήταν λύση

Στη συνέχεια, το ρόλο αυτό ανέλαβαν κατά βάση οι Ενώσεις. Ο παραγωγός ήξερε ότι θα παραδώσει το προϊόν στην Ένωσή του και θα εξοφληθεί µε την εκκαθάριση. Όπως κάνει σήµερα, η τελευταία εναποµείνασα, η ΕΑΣ Βόλου. Σίγουρα υπήρχαν κι εδώ µεγάλα περιθώρια εξωραϊσµού, αντί αυτού, όµως, µε τον καιρό, «έφυγαν από τη µέση» και οι Ενώσεις.
∆εν λέµε, καλά τα συµβόλαια συνεργασίας µε κάποιες βιοµηχανίες ζυµαρικών, όµως αυτά αντιπροσωπεύουν ένα πολύ µικρό ποσοστό της διακινούµενης παραγωγής σιτηρών. Για όλο το υπόλοιπο σιτάρι, η αγορά είναι ένα χάος. Ανοιχτές τιµές και παράδοση του προϊόντος µε «κλειστά µάτια» σε ιδιώτες εµπόρους που έχουν ως µόνο µέληµά τους το δικό τους µικρό ή µεγάλο κέρδος. Αφήνουµε στην άκρη τα «κανόνια» που σκάνε κάθε τόσο, ακόµα και σε περιόδους που η κατάσταση στην αγορά είναι οµαλή.

Επιµένουµε στο γεγονός ότι µια ευκαιριακή συναλλαγή, όπως είναι κατά βάση αυτή την οποία επιχειρούν να διεκπεραιώσουν οι περισσότεροι από τους µεσίτες και εµπόρους που «αλωνίζουν» αυτό τον καιρό στον κάµπο, δεν µπορεί να διαµορφώσει όρους για σταθερή βελτίωση των αποδόσεων, για δίκαιη αποτίµηση της ποιότητας της παραγωγής, για ενσωµάτωση των νέων τεχνολογιών στο χωράφι, στην αποθήκη, στην γεφυροπλάστιγγα.    


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία