BACK TO
TOP
Γνώμες

Τώρα που κάθεται κι ο κουρνιαχτός

Το γεγονός ότι η «κρισιολογία» έχει υποχωρήσει, λογίζεται αναµφίβολα στα καλά της υπόθεσης. Τώρα, αυτό που χρειάζεται είναι συντονισµός και συνεργασία όλων των πλευρών για την ανόρθωση της οικονοµίας.

Η χώρα στον βάλτο

1
0
Η κυβέρνηση, έστω κι αν έχει «ξοδέψει» κάπως... σπάταλα το µισό της θητείας της, έχει στη διάθεσή της το άλλο µισό για να κερδίσει το χαµένο χρόνο

Κάτι µας λέει ότι αυτή τη φορά, όλοι, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, έχουν τη σοφία που χρειάζεται ώστε να αποφύγουν τα ίδια λάθη.

Στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής, η ήπια διαχείριση που επέλεξε να ακολουθήσει ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, σίγουρα απέτρεψε τα χειρότερα. Οι καλά οργανωµένες αγροτικές εκµεταλλεύσεις τουλάχιστον, εµφανίζονται ανθεκτικές στο δύσκολο περιβάλλον και ικανές να απορροφήσουν τους µεγάλους κραδασµούς από την πρόσθετη φορολογία και τις αυξηµένες ασφαλιστικές εισφορές.

Το πρόβληµα γίνεται όλο και πιο σοβαρό για τις µικροµεσαίες µονάδες του αγροτικού χώρου, όπου, οι συνεργασίες αποτελούν τη µόνη οδό για την οικονοµική επιβίωση. Με δεδοµένο, µάλιστα, ότι η λέξη «συνεταιρισµός» συνοδεύεται από αρνητικό φορτίο µετά τα όσα έχουν συµβεί τα τελευταία χρόνια, οι συνεργασίες θα πρέπει να είναι άλλου τύπου.
Μια λύση είναι οι µικρές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νοµικής µορφής, των 2-3 επαγγελµατιών αγροτών, ένα µοντέλο που είχε δουλέψει καλά τις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70, όταν η αγροτική εκµηχάνιση έκανε τα πρώτα της βήµατα.
Οι ευέλικτες Οµάδες Παραγωγών αποτελούν µια δεύτερη ενδιαφέρουσα µορφή συνεργασίας, στην οποία χωράνε και συνεπείς ετεροεπαγγελµατίες µε δραστηριότητα και στην αγροτική παραγωγή

Τέλος, το µοντέλο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονοµίας, το οποίο, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, πριµοδοτούν τελευταία και οι Βρυξέλλες, έχει αγροτικό πεδίο εφαρµογής.

Γιάννης Πανάγο
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία