BACK TO
TOP
Γνώμες

Οι επιδοτήσεις ακριβαίνουν την αγροτική γη

Το έγγραφο φωτιά, που είδε το φως της δημοσιότητας τις πρώτες μέρες της νέας χρονιάς και έκανε γνωστές τις απόψεις Μακρόν για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι το πρώτο χειροπιαστό δείγμα αμφισβήτησης της σημασίας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της ανάγκης μεταφοράς χρηματοδοτικών πόρων της ΕΕ προς άλλες κατευθύνσεις.

Η χώρα στον βάλτο

1
0

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα µε επιστολή που αποκάλυψε το Politico και αναρτήθηκε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Contexte, το Παρίσι φαίνεται να παροτρύνει τις Βρυξέλλες να δώσουν προτεραιότητα σε άμυνα και εκπαίδευση, αναλαμβάνοντας µια «βαθιά μεταρρύθμιση» έναντι των παλαιότερων πολιτικών όπως η ΚΑΠ, προκειμένου να «ανταποκριθούν καλύτερα στις προκλήσεις για την αναζήτηση προστιθέμενης αξίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Παρ’ ότι το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε ότι δεν γνώριζε το έγγραφο, με τον καιρό καθίσταται όλο και πιο δύσκολο για τις Βρυξέλλες να υπερασπιστούν το «ιερό» καθεστώς, που παρέχεται στους αγρότες και ιδιαίτερα στους μεγαλύτερους κατόχους γης, όταν άλλοι τομείς, όπως η άμυνα, η ασφάλεια, η μετανάστευση και η ψηφιακή τεχνολογία αναδύονται ως νέες αναγκαιότητες, επιβάλλοντας ανάλογες στρατηγικές.

«Η κατανομή των άμεσων πληρωμών παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη», υποστηρίζει καθηγητής  Άλαν Μάθιους, τον οποίο οι Έλληνες αγρότες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά αυτό το Σάββατο στη Λάρισα, στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση του «Αγρότη της Χρονιάς».  Και συνεχίζει: «Παρότι αποτελούν ένα σταθερό εισόδημα σε µία «βιομηχανία» εκτεθειμένη σε σημαντική αστάθεια, εντούτοις δεν είναι καλά σχεδιασμένες και στοχοθετημένες.

Μάλιστα, ένα μεγάλο μέρος του οφέλους τους κεφαλαιοποιείται στις τιμές γης. Αυτό είναι δύσκολο να το αντιληφθεί κανείς στα παλαιότερα κράτη, αλλά φαίνεται σαφώς στην εξέλιξη των μισθωμάτων και των τιμών της γης στη Βουλγαρία, ειδικά την εποχή που αναμενόταν να υιοθετήσει την ΚΑΠ μετά την προσχώρηση της στην ΕΕ το 2007».

Γιάννης Πανάγος

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία