BACK TO
TOP
Γνώμες

Χάνεις το ρόλο, ψάχνεις δουλειά

Οι αλλαγές που συντελούνται αυτό τον καιρό στον τρόπο οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής στον ελλαδικό χώρο, παρ’ ό,τι δεν είναι ακόµα εµφανείς δια γυµνού οφθαλµού, θα µπορούσαν να χαρακτηρισθούν κοσµογονικές και κινούνται σε πολλά επίπεδα.

Η χώρα στον βάλτο

5
1

Επί της ουσίας, τον πολύπλευρο ρόλο που κατείχαν µέχρι πριν από λίγα χρόνια οι µεγάλες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισµών, τώρα αναλαµβάνουν οι ιδιωτικές µεταποιητικές βιοµηχανίες, συνεπικουρούµενες σε αρκετές περιπτώσεις από τις λεγόµενες Οµάδες Παραγωγών.

Είναι η πρώτη φορά στα εγχώρια χρονικά που οι µονάδες µεταποίησης των αγροτικών προϊόντων δεν περιορίζονται στην αγορά - παραλαβή της πρώτης ύλης από τους αγρότες, αλλά δείχνουν να έχουν ξεκινήσει µια διαδικασία καθοδήγησης των παραγωγών σε όλα τα στάδια της καλλιεργητικής διαδικασίας (ρεπορτάζ σελ. 10-11).

Στο πρότυπο που ακολουθούσε παλιότερα η Ελληνική Βιοµηχανία Ζάχαρης, ήδη αρκετές επιχειρήσεις του µεταποιητικού κλάδου, όπως Νοµικός, Κρόνος, Intercomm, Barilla, Μάρκου κ.α. έχουν οργανώσει ολοκληρωµένα τµήµατα τεχνικής υποστήριξης των παραγωγών ή συνεργάζονται αντίστοιχα µε οργανωµένα γραφεία αυτής της µορφής, προσφέροντας αντίστοιχες υπηρεσίες. Από τη σύνταξη φακέλων συµµετοχής στα αναπτυξιακά προγράµµατα, µέχρι σαφείς οδηγίες για την καλλιεργητική φροντίδα, την προµήθεια των αγροτικών εφοδίων, ακόµα και τη χρηµατοδότηση της παραγωγικής διαδικασίας.

Τα θεµέλια µπήκαν µε την ανάπτυξη της συµβολαιακής γεωργίας και επεκτείνονται σε όλο το φάσµα των δραστηριοτήτων του αγροτικού χώρου. Πολύ σύντοµα θα δούµε να εγκαθίστανται και στην Ελλάδα µεγάλες εργοληπτικές εταιρείες, οι οποίες θα αναλαµβάνουν και τις συνήθεις καλλιεργητικές εργασίες. Ο ρόλος του παραδοσιακού αγρότη περιορίζεται, ενδεχοµένως και έως πλήρους καταργήσεώς του.     

Γιάννης Πανάγος

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

28-02-2018 16:06Χρήστος Σιδεροπουλος

Το Σχέδιο Σαμαρά + Βενιζέλου για πούλημα ΑΤΕ . Και κλείσιμο ενώσεων.... εφαρμόζουν Τώρα οι επενδυτές... τυπικά με τούς αγρότες αλλά με την γη τους ... Νέο μοντέλο παραγωγής... τα λιγότερα Στους παραγωγούς !

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία