BACK TO
TOP
Γνώμες

Οι Σαράντηδες σηκώνουν το γάντι

Η πρόταση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριµάνη να µην επιτρέπεται η παραγωγή Φέτας ΠΟΠ στις τυροκοµικές επιχειρήσεις που εισάγουν, έστω κι ένα κιλό αιγοπρόβειο γάλα, είναι µια ενδιαφέρουσα πρόταση, την οποία καλό είναι να «αγκαλιάσουν» όλοι οι ιθύνοντες.

Η χώρα στον βάλτο

3
0

Οι πληροφορίες της Agrenda αναφέρουν ότι, ήδη, από την πλευρά των συντελεστών της αγοράς υπήρξε άµεση ανταπόκριση, µε τους αδελφούς Σαράντη, από την Ελληνικά Γαλακτοκοµεία ΑΕ (Όλυµπος, ΤΥΡΑΣ, Ροδόπη κ.α.)  που διατηρεί ηγετικό ρόλο στον κλάδο, να δηλώνουν έτοιµοι όχι µόνο να την υιοθετήσουν, αλλά και να περιφρουρήσουν µια τέτοια διαδικασία.

Είναι καιρός τώρα, που η κατάσταση στην αγορά της Φέτας και του αιγοπρόβειου γάλακτος ακολούθως, γίνεται, µέρα µε τη µέρα, όλο και πιο δύσκολη.

Ο «αποσυντονισµός» ξεκίνησε µε το ρήγµα στο νοµικό καθεστώς κατοχύρωσης της Φέτας έναντι Τρίτων χωρών, όπως π.χ ο Καναδάς και η Νότια Αφρική και επεκτάθηκε στη µείωση της κατανάλωσης του προϊόντος τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά. Η µείωση αυτή έχει φέρει πίεση της τιµής της Φέτας στο ράφι, αλλά και στις τιµές αγοράς του γάλακτος από τους παραγωγούς. Το 1 ευρώ και πάνω, δύο χρόνια πριν στο πρόβειο, σήµερα είναι µετά µεγάλης δυσκολίας περί τα 90 λεπτά.

Η λύση µπορεί να έλθει από το νοικοκύρεµα της διαδικασίας παρασκευής και πιστοποίησης της Φέτας (κι εδώ ρόλο θα µπορούσε να έχει και η ∆ιεπαγγελµατική), από την ενίσχυση της καταναλωτικής ζήτησης και φυσικά από τον αποκλεισµό κάθε δυνατότητας εισαγωγής πρώτης ύλης, προς παραγωγή ΠΟΠ.     

Γιάννης Πανάγος

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία