BACK TO
TOP
Γνώμες

Γυρίζουν γύρω από τον εαυτό τους

Στo 3o Αγροτικό Συνέδριο της Ναυτεµπορικής, την περασµένη Τετάρτη, αν κάτι επισηµάνθηκε απ’ όλους τους οµιλητές, γνώστες των θεµάτων του αγροτικού χώρου, είναι το τεράστιο έλλειµµα εκπροσώπησης των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής.

Η χώρα στον βάλτο

1
0

Παλιότερα, είναι πολλοί αυτοί που έβλεπαν την ΠΑΣΕΓΕΣ σαν τη µύγα µες στο γάλα και που µάλλον υποδέχθηκαν µε ανακούφιση την κατάρρευση της τριτοβάθµιας συνεταιριστικής οργάνωσης. Σήµερα, οι περισσότεροι εξ αυτών αναζητούν εναγωνίως αξιόπιστο συνοµιλητή. Σε κάθε περίπτωση, σιγά – σιγά όλοι συµφωνούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει στοχευµένη και βιώσιµη ανάπτυξη του αγροτικού χώρου, αν δεν διαµορφωθούν ισχυρές και αξιόπιστες δοµές έκφρασης όλων των κρίκων της παραγωγικής αλυσίδας. Κι αυτό δεν το έχουν ανάγκη µόνο οι αγρότες. Το χρειάζονται το ίδιο και οι µεταποιητές και τα συσκευαστήρια και οι εξαγωγείς και τα σούπερ µάρκετ.

Ειδικά σε µια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου ο αγροτικός κλήρος είναι κατακερµατισµένος και οι αγροτικές εκµεταλλεύσεις µικρές, η διαµόρφωση σχηµάτων που θα µεταφέρουν µε αξιόπιστο τρόπο από και προς τους αγρότες τα πραγµατικά µηνύµατα των αγορών και που θα είναι σε θέση να επηρεάσουν ανάλογα τον τρόπο δουλειάς στο χωράφι και στο στάβλο, είναι µεταξύ των στοιχείων που παραµένουν ζητούµενα. Τελευταία, το βλέπουµε να εκδηλώνεται ως πρόβληµα και στις πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση διεπαγγελµατικών οργανώσεων.

Ήταν ο λόγος που έµεινε για πολλά χρόνια ανενεργή η ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση στον τοµέα του Ελαιολάδου, είναι ο ίδιος λόγος που δεν διευκολύνει την ίδρυση ανάλογης Οργάνωσης στον πολυπαθή κλάδο του αιγοπρόβειου γάλακτος και της Φέτας. Έτσι, όµως, όλοι γυρίζουν γύρω από τον εαυτό τους.     

Γιάννης Πανάγος


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία