BACK TO
TOP
Γνώμες

Θετική για τις τιμές βάμβακος η νέα έκθεση του USDA

Η νέα έκθεση προσφοράς και/ ζήτησης βάμβακος, η οποία ανακοινώνεται από το Αμερικάνικο υπουργείο Γεωργίας κάθε μήνα, αποτέλεσε στήριγμα για την αγορά. Για τη σοδειά 2017-2018 η σημαντικότερη αλλαγή ήταν η αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών κατά 500.000 δέματα.

Μοναδική παραφωνία για το βαμβάκι η ισοτιµία του δολαρίου

4
0

 Για τη νέα σοδειά 2018-2019 εκτιμάται μείωση της παραγωγής για Κίνα, Πακιστάν και Αυστραλία, αντιθέτως στη Βραζιλία σημειώνεται αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. Ως αποτέλεσμα μειώθηκε η παγκόσμια παραγωγή κατά πολύ περισσότερο σε σχέση με τη μικρή μείωση στην παγκόσμια κατανάλωση. Επακόλουθα μειώθηκαν τα τελικά αποθέματα κατά 725.000 δέματα.

Η ελληνική αγορά

Επιβεβαιώνεται ανά εβδομάδα η μείωση της αποκαλούμενης βάσης (πριμ) για τη σοδειά μας, τόσο για τα φετινά στοκ όσο και για τη νέα παραγωγή. Είναι λογικό αφού το χρηματιστήριο πλησιάζει τα 95 σεντς ανά λίμπρα, η φυσική αγορά να ζητά πολύ χαμηλότερο πριμ σε σχέση με δύο μήνες πριν.

Ως αποτέλεσμα δουλειές βγαίνουν μόνο εφόσον ο εκκοκκιστής μειώσει τις προσφορές του προς τα 3-4 σεντς πάνω από τις τιμές Δεκεμβρίου ‘18. Να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις μπορεί να μην είναι πολλές, ωστόσο το σήμα της παρουσίας αγοραστών αποτελεί στήριξη στις τιμές του ελληνικού βαμβακιού.

Γιάννης Παπαδογιάννης

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία