BACK TO
TOP
Γνώμες

Ο χρόνος σύμμαχος

Αν εξετάσουμε προσεκτικά την εξέλιξη της φετινής χρονιάς για τους Έλληνες αγρότες θα δούμε ότι σε πολύ λίγες περιπτώσεις, το αποτέλεσμα της παραγωγικής δραστηριότητας, δικαιώνει πραγματικά τις προσδοκίες των παραγωγών. Ωστόσο, ο χρόνος τους κρατάει στο παιχνίδι.

Η χώρα στον βάλτο

7
0

Στις εκτατικές καλλιέργειες για παράδειγμα, μόνο το βαμβάκι, παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα προοπτική αγοράς, κάτι που μένει βέβαια να αποδειχθεί στην πράξη το Φθινόπωρο. Το σκληρό σιτάρι προς το παρόν απογοητεύει με τις τιμές του, το καλαμπόκι δεν λέει να σηκώσει κεφάλι και η βιομηχανική ντομάτα ταλαιπωρείται από τις επιπτώσεις των καλοκαιρινών βροχοπτώσεων.

Στα κηπευτικά, αν εξαιρέσει κανείς τις ζημιές που έχουν γίνει σε κάποιες περιοχές από τον καιρό, μόνο τώρα τελευταία, η επιτραπέζια ντομάτα κινείται κάπως καλά, ενώ η πατάτα παραμένει σε ένα οριακό επίπεδο από πλευράς τιμής, έχοντας προηγουμένως κάνει πολλούς αγρότες να την εγκαταλείψουν.

Η μεγάλη ήττα των παραγωγών προέρχεται από τις δενδρώδεις καλλιέργειες. Στα επιτραπέζια ροδάκινα π.χ., το καλό σχετικά ξεκίνημα, εξελίχθηκε σε άδοξος τέλος, ειδικά στις περιοχές όπου η μονίλια, μετά τις βροχές, έκανε θραύση. Παραγωγικές δυσκολίες καταγράφονται εξ αρχής και στα συμπύρηνα ροδάκινα, όπου η μεταποιητική βιομηχανία δεν δείχνει διάθεση να αντισταθμίσει τις απώλειες στην παραγωγή με βελτίωση των τιμών παραλαβής των ροδάκινων.

Καλά παραμένουν τα νέα από το μέτωπο του ελαιολάδου, της επιτραπέζιας ελιάς και των οινάμπελων, όπου όμως, η παραγωγική δραστηριότητα αφορά σε μεγαλύτερο βαθμό ετεροεπαγγελματίες, παρά κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Συμπέρασμα, εκεί όπου έχει γίνει αξιόλογη οργανωτική δουλειά, με τόλμη και φροντίδα για τις κατάλληλες επενδύσεις, ο χρόνος γίνεται σύμμαχος.  

Γιάννης Πανάγος


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία