BACK TO
TOP
Γνώμες

Προς γ.γ. αγροτικού υπουργείου

Στο κεντρικό Ταμείο του αγροτικού υπουργείου παράνομη αφαίμαξη και περίεργες δαπάνες οδηγούν το λογαριασμό σποροπαραγωγής και φυτωρίων σε κατάρρευση.

Να ξεσκουμπισθούν

3
1

Πρόεδρος του Ταμείου είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου. Καλείται ο γ.γ. κ. Μόσχος Κορασίδης, στα πλαίσια της λεγόμενης διαφάνειας, να ενημερώσει τι τρέχει με τον παραπάνω λογαριασμό, που βρίσκονται τώρα τα έσοδα και οι δαπάνες του, καθώς και ποιο είναι το σημερινό αποθεματικό του. Ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν είναι κυρίως (αλλά όχι μόνο) επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας σπόρων και λοιπού φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού που αιμοδοτούν το λογαριασμό με ανταποδοτικά τέλη ελέγχου και πιστοποίησης 2 και 3% επί της αξίας των πωλουμένων προϊόντων τους, καθώς και με κάθε είδους παράβολα.

Σύμφωνα με το νόμο 1564/85 για το πολλαπλασιαστικό υλικό, τα έσοδα του λογαριασμού δεν προέρχονται από το δημόσιο κορβανά, αλλά από τα παραπάνω τέλη και παράβολα και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την κάλυψη των δαπανών εφαρμογής του νόμου, δηλαδή τα λειτουργικά έξοδα των υπηρεσιών ελέγχου και πιστοποίησης, ΚΕΠΠΥΕΛ, Ινστιτούτου ελέγχου ποικιλιών, Σταθμών ελέγχου σπόρων, λοιπού φυτευτικού υλικού κλπ.

Μέχρι το έτος 2005 τα πράματα πήγαιναν ανεκτά και το αποθεματικό του λογαριασμού ήταν 15 εκατομ. ευρώ. Το 2006 ο λογαριασμός μπήκε στο μάτι της συντεχνίας των γεωτεχνικών και με παράνομες διατάξεις πολιτικάντηδων αφαιρούσαν 20% των εισπράξεων του λογαριασμού υπέρ «Δικαιωμάτων Γεωτεχνικών», που πήγαιναν σε μερίδα γεωτεχνικών του δημοσίου• η παρανομία συνίσταται στην παράβαση του άρθρου 24 του ν. 1564/85 που αποκλείει αλλότριες δαπάνες.  

Με την παραπάνω γεωτεχνική αρπαχτή ο λογαριασμός σποροπαραγωγής και φυτωρίων παρουσίαζε 300 χιλιάδες ευρώ έλλειμμα ετησίως στα έσοδα – έξοδα με το αποθεματικό του να συρρικνώνεται επικίνδυνα.

Ο λογαριασμός καλύπτει δαπάνες ελέγχου και πιστοποίησης, δραστηριότητες που γίνονται στην περιφέρεια. Όμως παρατηρούνται δαπάνες σε βάρος του λογαριασμού από κεντρικές υπηρεσίες των Αθηνών, όπως 258 χιλιάδες ευρώ από την Οικονομική Υπηρεσία και 160 χιλιάδες ευρώ από την Δ/νση Εισροών Φ.Π. του αγροτικού υπουργείου (έτος 2010).
Καλείται ο γ.γ. του αγροτικού υπουργείου να ενημερώσει αν ακόμη και τώρα συνεχίζεται η αφαίμαξη υπέρ των «Δικαιωμάτων Γεωτεχνικών» και τι δραστηριότητες αφορούν οι δαπάνες που έγιναν από τις υπηρεσίες των Αθηνών σε βάρος του λογαριασμού σποροπαραγωγής και φυτωρίων.

Εμμανουηλίδης Ηλίας

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

10-09-2012 12:10ΤΣΑΤΣΑΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΤΑ ΑΡΠΑΧΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΡΜΗ ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ 100 ΛΕΡΝΑΙΕΣ ΥΔΡΕΣ ΜΑΖΙ.ΜΑΚΑΡΙ Ο ΑΞΙΟΛΟΓΟΤΑΤΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΚΟΠΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΥΓΕΙΑ.ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΝΑΣ ΚΟΥΚΟΣ ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΙ ΑΝΟΙΞΗ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία