BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Χαµηλώνει το όριο ένταξης σχεδίων στον Αναπτυξιακό

Κοµµένος στα µέτρα των επιχειρήσεων που δραστηριο- ποιούνται στη µεταποίηση αγροτικών προϊόντων και ιδίως στις µικροµεσαίες εξ αυτών θα είναι ο νέος Αναπτυξιακός νόµος τον οποίο µε ανυποµονησία περιµένει εδώ και µήνες η αγορά, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνει η νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Χαµηλώνει το όριο ένταξης σχεδίων στον Αναπτυξιακό

0
0
Το στίγµα φρόντισε να δώσει από την πρώτη στιγµή της ανάληψης των καθηκόντων του ο Γιώργος Σταθάκης µιλώντας για «ισχυρά κίνητρα για την ανάπτυξη της βιοµηχανίας τροφίµων και ποτών» µε το σκεπτικό ότι πρόκειται για τον κλάδο που «µπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Ο υπουργός επικαλέστηκε, µάλιστα, και τις κατευθυντήριες γραµµές της Ε.Ε. σύµφωνα µε τις οποίες τα κονδύλια του ΕΣΠΑ θα πρέπει να διατίθενται µε γνώµονα την ενίσχυση της πραγµατικής οικονοµίας. Αυτός είναι και ο λόγος που, σύµφωνα µε το επιτελείο του κ. Σταθάκη, οι παραγωγικές επενδύσεις και δη αυτές που δηµιουργούν νέες θέσεις εργασίας θα έχουν προτεραιότητα έναντι π.χ. έργων όπως τα φωτοβολταϊκά πάρκα τα οποία θα περάσουν σε δεύτερη µοίρα.

Εκτός από την έµφαση στον αγροδιατροφικό κλάδο, ο έτερος βασικός πυλώνας του νέου νόµου έχει να κάνει µε την κατανοµή των κονδυλίων (πιο συγκεκριµένα, των επιδοτήσεων) επιδοτήσεων η οποία, σύµφωνα µε όλες τις ενδείξεις θα βασίζεται στο δόγµα «Αρκετά σε πολλούς αντί για πολλά σε λίγους».

Στην πράξη αυτό σηµαίνει ότι το «κατώφλι» (δηλαδή το ελάχιστο ύψος επένδυσης) για την ένταξη ενός επενδυτικού σχεδίου θα χαµηλώσει αρκετά κάτω από τα 200.000 ευρώ που όριζε ο προηγούµενος νόµος ενώ δεν αποκλείεται να ορισθεί κι ένα ανώτατο όριο χρηµατοδοτικής ενίσχυσης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δυνατότητα χρηµατοδότησης επενδυτικών σχεδίων που αφορούν στην επαναλειτουργία ήδη υφιστάµενων βιοµηχανικών εγκαταστάσεων τροφίµων, µε ή χωρίς εξοπλισµό, οι οποίες, για διάφορους λόγους, βρίσκονται σε αδράνεια (τα γνωστά µας «εργοστάσια-φαντάσµατα»).

Με τον τρόπο αυτό και µε σχετικά χαµηλό κόστος  –σε σχέση π.χ. µε την ανέγερση µιας νέας µονάδας από το µηδέν- εκτιµούν στο υπουργείο ότι µπορούν να αξιοποιηθούν και υπάρχουσες υποδοµές
Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία