BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Αλλάζει ο κανονισμός εισαγωγών τροφίμων και ζωοτροφών λόγω παρουσίας αφλατοξινών

Από τις 3 Σεπτεμβρίου ξεκινά να ισχύει ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 884/2014 που αφορά ειδικούς όρους και προϋποθέσεις στις εισαγωγές ορισμένων ζωοτροφών και τροφίμων από ορισμένες τρίτες χώρες λόγω παρουσίας αφλατοξινών.

Αλλάζει ο κανονισμός εισαγωγών τροφίμων και ζωοτροφών λόγω παρουσίας αφλατοξινών

2
0

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το νέο Εκτελεστικό Κανονισμό πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες αλλαγές όσον αφορά στα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικούς όρους ή/και τις συχνότητες ελέγχου:

- διαγραφή των ειδικών όρων για την εισαγωγή αμυγδάλων από τις ΗΠΑ

- μείωση της συχνότητας των δειγματοληψιών που διενεργούνται στα φουντούκια από

την Τουρκία

- μείωση της συχνότητας των δειγματοληψιών που διενεργούνται στα καρύδια Βραζιλίας

με κέλυφος από τη Βραζιλία

Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται επίσης στις ζωοτροφές και στα τρόφιμα που προέρχονται με μεταποίηση των ζωοτροφών και τροφίμων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παρ. 1 του κανονισμού, καθώς επίσης και στις σύνθετες ζωοτροφές και τα σύνθετα τρόφιμα που περιέχουν κάποια από τις εν λόγω ζωοτροφές ή τρόφιμα, σε ποσότητα άνω του 20%.

Προϋποθέσεις εισαγωγής

Κάθε φορτίο των τροφίμων και ζωοτροφών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού πρέπει να συνοδεύεται από:

α. τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας και της ανάλυσης που διενεργήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές της χώρας καταγωγής ή της χώρας αποστολής του φορτίου, εάν η χώρα αυτή είναι διαφορετική από τη χώρα καταγωγής, ώστε να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ ως προς τα μέγιστα επιτρεπτά όρια για τις αφλατοξίνες.

β. υγειονομικό πιστοποιητικό σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος ΙΙ του Κανονισμού, συμπληρωμένο, υπογεγραμμένο και πιστοποιημένο από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο της αρμόδιας αρχής της χώρας καταγωγής ή αποστολής του φορτίου, εάν η χώρα αυτή είναι διαφορετική από τη χώρα καταγωγής. Οι αρμόδιες αρχές των χωρών καταγωγής αναφέρονται στο άρθρο 5 παρ. 2 του κανονισμού. Το υγειονομικό πιστοποιητικό συντάσσεται στην Ελληνική ή στην Αγγλική γλώσσα και ισχύει μόνο για χρονική περίοδο τεσσάρων μηνών από την έκδοσή του.

Δείτε όλη την απόφαση εδώ:

Eιδικοί όροι στις εισαγωγές ορισμένων ζωοτροφών και τροφίμων

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία