BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Πράσινο φως για τη μελέτη αγροτικών υποδομών της Κρήτης

Η «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020» εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης.

Πράσινο φως για τη μελέτη αγροτικών υποδομών της Κρήτης

1
0

Η μελέτη δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα των υποδομών, όπως είναι το αγροτικό δίκτυο και τα εγγειοβελτιωτικά έργα, τη βελτίωση των βοσκοτόπων, τα συστήματα παραγωγής και διαχείρισης των προϊόντων, την ενδυνάμωση της προσπάθειας οργάνωσης των παραγωγών σε ομάδες και σε επιχειρηματικά δίκτυα, για την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων και στην αξιοποίηση των προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000.

Το θέμα, στο σώμα, εισηγήθηκε η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης πρωτογενή τομέα Θεανώ Βρέντζου η οποία τόνισε, ότι, το πρόγραμμα έχει πανελλαδικά προϋπολογισμό περίπου 4 δισεκατομμύρια 300 εκατομμύρια ευρώ και αποτελεί ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα του αγροτικού χώρου, που μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσα από το συνδυασμό της ισόρροπης οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Η κ. Βρέντζου στην εισήγηση της τόνισε ότι η ολοκληρωμένη ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα είναι  βασικός στρατηγικός στόχος της Περιφέρειας Κρήτης. Ζητούμενο είναι, ανέφερε η κ. Βρέντζου, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του Αγροτικού Τομέα στο νησί και να υπάρξει συνδυασμένη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη.

Ενδεικτικά στην εισήγηση της η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης αναφέρθηκε στα θέματα των υποδομών, όπως είναι το αγροτικό δίκτυο και τα εγγειοβελτιωτικά έργα, στη βελτίωση των βοσκοτόπων, τα συστήματα παραγωγής και διαχείρισης των προϊόντων, στην ενδυνάμωση της προσπάθειας οργάνωσης των παραγωγών σε ομάδες και σε επιχειρηματικά δίκτυα, για την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων, στην αξιοποίηση των προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000, που μπορούν να αναδειχθούν σε ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά εργαλεία για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με πλήρη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος, ακόμα και την προώθηση της γνώσης στο ανθρώπινο δυναμικό του αγροτικού τομέα, και πολλά άλλα θέματα.

Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης είχε προσκληθεί και η προϊσταμένη της μονάδας προγραμματισμού και αξιολόγησης της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Αθανασοπούλου που συμμετείχε στην κατάρτιση του προγράμματος. Η κ. Αθανασοπούλου  ανέλυσε τα 17 μέτρα του προγράμματος, όπου φαίνεται ο προσανατολισμός στη δημιουργία ενός ισχυρού ανταγωνιστικού διατροφικού συστήματος, στην κοινωνική ένταξη και στην οικονομική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, στην προστασία και στην αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος μέσω της σωστής διαχείρισης.

 

«Ζωτικής σημασίας να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα»

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Θεανώ Βρέντζου «είναι ζωτικής σημασίας να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα του προγράμματος που αφορούν στην καινοτομία και τη γνώση, την κοινωνική ένταξη, την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων άμεσα ή έμμεσα.

Επιπλέον πρωταρχικός στόχος είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος της εγκατάλειψης της υπαίθρου και των αγροτικών δραστηριοτήτων. Σχεδιάζουμε, είπε η κ. Βρέντζου την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών όχι μονοδιάστατα δηλαδή με στόχο την οικονομική μεγέθυνση αλλά την πολυδιάστατη και βιώσιμη ανάπτυξη με γνώμονα την προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος ως παραγωγικού μέσου και συγκριτικού πλεονεκτήματος».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία