BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Δέσμευση Σγουρίδη για υπογειοποίηση στο αρδευτικό Ηλείας

Ο κ. Σγουρίδης έκανε σαφές πως μόνο ως έργο-γέφυρα μπορεί να περάσουν οι αλλαγές στο αρδευτικό.

Σε αναβρασμό οι κάτοικοι του Μεσοβούνου για την άρδευση

0
0

Τη δέσμευση ότι το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης θα καταβάλλει προσπάθεια προκειμένου για την ένταξη ως έργου - γέφυρα της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας, έδωσε ο υφυπουργός Παναγιώτης Σγουρίδης κατά τη διάρκεια σύσκεψης εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Ιουνίου στο μικρό συνεδριακό κέντρο της περιφερειακής ενότητας Ηλείας.

Το θέμα τέθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Γεωργιόπουλο, ο οποίος τόνισε πως επί υπουργείου Ανάπτυξης είχε ενταχθεί στο τομεακό του ΕΣΠΑ μια μελέτη με 67 εκατ. ευρώ που αφορούσε το συγκεκριμένο έργο.

Από την πλευρά του, ο κ. Σγουρίδης έκανε σαφές πως μόνο ως έργο - γέφυρα μπορεί να περάσει αφού δεν θα ενταχθεί κανένα νέο έργο μέχρι να γίνει τιμολόγηση του νερού, διαδικασία που θα έχει ολοκληρωθεί μετά το 2017.

Υπόμνημα για το θέμα του αρδευτικού και αποστραγγιστικού δικτύου στον υφυπουργό παρέδωσε και ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Τάσος Αλτάνης.

Επίσης, τέθηκε το θέμα της ενίσχυσης του ποσού της Δακοκτονίας κάτι για το οποίο ο κ. Σγουρίδης δήλωσε πως θα το ενισχύσει την νέα περίοδο προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες του νομού.

«Το θέμα των βοσκοτόπων εμείς βρήκαμε μία συγκεκριμένη κατάσταση που έδωσε πρόστιμα στην χώρα. Η λύση που δίνουμε δεν αποδίδει απόλυτη δικαιοσύνη, αλλά μία λύση που η χώρα δεν πρόκειται να φάει πρόστιμο. Για τη διαχείριση των βοσκοτόπων 2009-10-11 η χώρα πήρε καταλογισμό 322 εκατομμύρια και περιμένουμε τις έρευνες του 12-13-14 όπου και εκεί ευχόμαστε να μην φάμε καταλογισμό. Αυτό που αποφασίσαμε είναι οι λύσεις από εδώ και πέρα που είναι να πάρουμε χρήματα από την Ε.Ε. και όχι αυτά τα οποία πάρουμε να τα επιστρέψουμε πίσω και μάλιστα με τόκο. Εάν περιμένει ο Έλληνας αγρότης να ζήσει από τις επιδοτήσεις κάνει λάθος. Ο Έλληνας θα πρέπει να ζήσει από την τυποποίηση του προϊόντος και την υπεραξία που θα του δώσει η διατροφική αξία των προϊόντων που έχουμε. Είμαστε η μόνο χώρα με την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα. Εάν την τυποποιήσουμε δεν χρειάζεται να πάρουμε επιδότηση, θα έρχονται να αγοράζουν για εμάς. Επιτρέπεται το λάδι που είναι ο χρυσός της Ηλείας να πηγαίνει χύμα και να μην τυποποιείται; Η Ελλάδα μπορεί να ζήσει από την γη και από τις ομορφιές της», τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί είδε έναν υφυπουργό που είχε τη διάθεση να ακούσει να δώσει απαντήσεις στα θέματα που απασχολούν την Ηλεία. «Ήταν μια ουσιαστική σύσκεψη εργασίας όπου ο υφυπουργός άκουσε τα προβλήματα που του θέσαμε και έδωσε απαντήσεις. Τέθηκαν εκτός όλων των άλλων τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φραουλοπαραγωγοί ενώ δεσμεύθηκε ότι θα υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για την σταφίδα προκειμένου να μπει στο καλάθι των φρούτων που θα δίνεται στα σχολεία», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιόπουλος.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα ο κ. Γεωργιόπουλος θα στείλει τη μελέτη για την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου στο υπουργείο, ενώ θα υπάρχει και μια συνάντησή τους στην Αθήνα για την προώθηση των ζητημάτων τη Ηλείας.

Επίσης τέθηκαν και τα θέματα της στελέχωσης των υπηρεσιών με γεωπόνους και κτηνιάτρους για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Επίσκεψη στον Δήμο Πύργου

Στην συνέχεια ο υφυπουργός, είχε συνάντηση με τον  δήμαρχο Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής, στο γραφείο του, με τον οποίο συζήτησε διάφορα σοβαρά ζητήματα που αφορούν την αγροτική οικονομία του δήμου.

Ο κ. Λιατσής, κατά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό, αφού τον καλωσόρισε στην περιοχή, παρέδωσε στον κ. Σγουρίδη, υπόμνημα μέσω του οποίου ανέφερε τα σοβαρά ζητήματα που χρειάζονται επίλυση στον δήμο του Πύργου και αφορούν κυρίως την αγροτική οδοποιία, την δημιουργία καταφύγιου αδέσποτων ζώων αλλά και ζητήματα ακαρπίας που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής ζητώντας από τον υφυπουργό να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για ένταξη στο πρόγραμμα ΠΣΕΑ και την αποζημίωση των πληγέντων.

«Είναι επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης του Δήμου μας για κάλυψη εξόδων αγροτικής οδοποιίας. Ειδικότερα στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές και δεδομένης της αδυναμίας του δήμου λόγω της κακής του οικονομικής κατάστασης. Την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο υπάρχει τεράστιο θέμα ακαρπίας των εσπεριδοειδών, εξαιτίας του έντονου παγετού που είχε προηγηθεί. Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για την ένταξη στο Πρόγραμμα ΠΣΕΑ, προκειμένου να τύχουν αποζημίωσης οι αγρότες της περιοχής μας. Σημειώνεται ότι είναι μεγάλη η καλλιέργεια εσπεριδοειδών στον δήμο μας. Είναι άμεση η ανάγκη δημιουργίας καταφύγιου αδέσποτων ζώων. Το πρόβλημα των αδέσποτων έχει οξυνθεί, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, λόγω του ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν καθημερινά πολίτες. Στον δήμο μας υπάρχει ο χώρος για τη δημιουργία του καταφύγιου. Απαιτείται η χρηματοδότηση από το υπουργείο», αναφέρει στο υπόμνημά του ο δήμαρχος του Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός, Παναγιώτης Σγουρίδης δεσμεύθηκε πως θα βοηθήσει από τη θέση που βρίσκεται την περιοχή της Ηλείας ενώ τόνισε πως ο Νομός, αλλά και η Ελλάδα γενικότερα διαθέτει μια πλούσια παραγωγή η οποία αν αξιοποιηθεί μπορεί να «διώξει» την Ελλάδα από την κρίση.

«Πράγματι εδώ η Ηλεία είναι ένας ευλογημένος τόπος. Και πράγματι η Ελλάδα είναι ένας ευλογημένος τόπος. Η παραγωγή την οποία έχουμε αν την αξιοποιήσουμε μπορεί να ζήσει η οικογένειά μας, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας και δεν χρειαζόμαστε δάνεια. Πρέπει όλοι να συντονιστούμε στη δύσκολη αυτή προσπάθεια και πιστεύω ότι πολλές φορές η κρίση γίνεται ευκαιρία ώστε να μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε τον τόπο μας, την Ελλάδα μας και βασικός πυρήνας στο να χτιστεί η Ελλάδα είναι να ξεκινήσει από τους δήμους. Θα βοηθήσω αυτό τον τόπο από τη θέση που βρίσκομαι ως υπουργός Γεωργίας θα κοιτάξω να βοηθήσω τους παραγωγούς αυτού του τόπου ώστε να έχουν το δυνατόν καλύτερες συνθήκες να τυποποιήσουν τα προϊόντα τους, να τα διαφημίσουν για την διατροφική τους αξία για να αποκτήσουν και μια πρόσθετη αξία όχι μόνο από επιδοτήσεις. Είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε και η Ελλάδα θα φύγει από την κρίση. Μπορούμε. Η Ελλάδα μπορεί να ζήσει από τη γη και από τις ομορφιές της», ανέφερε ο κ. Σγουρίδης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία