BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Φουλ νερό η Αιτωλοακαρνανία, αλλά οι αγρότες δεν έχουν να ποτίσουν στο Αγγελόκαστρο

Καζάνι που βράζει είναι το τελευταίο διάστημα το Αγγελόκαστρο , ένα από τα χωριά του Αγρινίου με πολύ μεγάλη αγροτική παραγωγή , που όμως φέτος αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα με την άρδευση. Και να σκεφτεί κανείς, ότι ο συγκεκριμένος νομός, πέραν του Αχελώου που τον διασχίζει, βρέχεται από τα νερά πολλών λιμνών.

Φουλ νερό η Αιτωλοακαρνανία, αλλά οι αγρότες δεν έχουν να ποτίσουν στο Αγγελόκαστρο

3
0

Πολλοί αγρότες του χωριού, θεωρούν πως μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην όλη κατάσταση, έχει η νέα διοίκηση του ΤΟΕΒ Καλυβίων, αφού , όπως αναφέρει και ο   πρόεδρος του  Συνεταιρισμού Αγγελοκάστρου, Σωτήρης Ζαρναβέλης, «δεν γίνεται σωστή διαχείριση της ποσότητας του νερού μέχρι να φτάσει στο ύψος του Αγγελοκάστρου».

Παράλληλα, ο κ. Ζαρναβέλης, σχολιάζει πως «τα αρδευτικά κανάλια δεν καθαρίζονται» με αποτέλεσμα αυτό να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα.

Τέλος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Αγγελοκάστρου, η κατασκευή του έργου που θα πότιζε τα χωριά επρόκειτο να καλύπτει 5000 στρέμματα, ενώ πλέον τα καλλιεργούμενα στρέμματα έχουν ανέλθει σε 10.000, με αποτέλεσμα το νερό να μην αρκεί και να είναι πλέον απαιτούμενη η επέκταση του δικτύου.

Με αφορμή τα παραπάνω και, θεωρώντας πως τη μεγαλύτερη ευθύνη έχει το Δ.Σ. του ΤΟΕΒ, αγρότες του Αγγελοκάστρου απευθύνθηκαν στον Εισαγγελέα Αγρινίου, μέσω του οποίου , όπως αναφέρει ο κ. Ζαρναβέλης, έκαναν σύσταση στον πρόεδρο.

Παράλληλα, οι Αγγελοκαστρίτες αγρότες συλλέγουν υπογραφές για να αποστείλουν από κοινού εξώδικο στη διοίκηση του Οργανισμού, ενώ παράλληλα απευθύνονται και στο δασαρχείο , για να αναθέσει σε κάποιον αγροφύλακα την επίβλεψη της ροής του νερού από τα Καλύβια μέχρι το Αγγελόκαστρο και να διαπιστώσει τις ακριβείς αιτίες που το νερό δεν φτάνει στο χωριό.

«Η βροχή που έριξε πριν από λίγες ημέρες μας βοήθησε να ποτίσουμε για κάποιο διάστημα τα χωράφια μας. Τώρα όμως οι καλλιέργειές μας κινδυνεύουν και πάλι. Είναι άδικο για εμάς που είμαστε απόλυτα τυπικοί με τις υποχρεώσεις μας απέναντι στον ΤΟΕΒ να ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση», δηλώνει ο κ. Ζαρναβέλης.

Ο ίδιος περιγράφει την ανησυχία που επικρατεί στο χωριό και την ανασφάλεια, που έχει φέρει τους αγρότες σε σημείο να έρχονται σε διαπληκτισμούς ακόμη και μεταξύ τους.

Το Αγγελόκαστρο όμως έχει χάσει πλέον και τη δεύτερη πηγή άρδευσής του, αφού το φράγμα που έχει κατασκευαστεί εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες , στο ύψος του Βιολογικού Καθαρισμού που βρίσκεται μεταξύ Καλυβίων και Αγγελοκάστρου, έχει υποστεί ζημιές από τον περσυνό χειμώνα , που δεν έχουν  ακόμη αποκατασταθεί:

« Πέρυσι , λόγω της απότομη ροής των υδάτων του Αχελώου , είχε σπάσει τμήμα του φράγματος. Από την Περιφέρεια βγήκε κονδύλι 50.000 ευρώ και η ζημιά αποκαταστάθηκε, εκτός από τέσσερα περίπου μέτρα στο τελείωμά του, που έμειναν αμπάζωτα. Όμως, ιδιοκτήτης διπλανής έκτασης, ισχυρίζεται τώρα πως το φράγμα καταπατά το χωράφι του και ζητά αποζημίωση για αυτό από την πολεοδομία. Το ζητά τώρα, μετά από τόσα χρόνια που υπάρχει το φράγμα ακριβώς εκεί. Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση των εργασιών και απαιτεί να γίνουν κι άλλες διαδικασίες μέσω Κτηματικής Υπηρεσίας κλπ. Για αυτά τα 4-5 μέτρα που δεν έχουν φτιαχτεί και για τον ισχυρισμό ιδιώτη ότι «καταπατούν» το κτήμα του, εμείς κοντεύουμε να χάσουμε τη σοδιά μας», συμπληρώνει ο κ. Ζαρναβέλης, που ζητά  από τους υπευθύνους να γίνει κάτι όσο το δυνατόν αμεσότερα.

Το agrinionews.gr ήρθε σε επικοινωνία και με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Καλυβίων κ. Τάνταρο. Ο ίδιος σχολιάζει πως «οι Αγγελοκαστρίτες έχουν ποτίσει μέχρι σήμερα περισσότερες φορές απ’ ότι οι Καλυβιώτες» και αναφέρει πως το δίκτυο ποτίζει κανονικά τα χωράφια: «Δεν γίνεται η ΔΕΗ να δίνει παροχή 24 ώρες το 24ωρο. Έχω κάνει αίτημα, ώστε τα συστήματα να δουλεύουν κάποιες περισσότερες ώρες», λέει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Τάνταρο, το μείζον πρόβλημα είναι αυτό του φράγματος στον βιολογικό, η επισκευή του οποίου έχει μείνει ανολοκλήρωτη μετά από τις ενστάσεις ιδιώτη που έχει κτήμα στο τέλος του έργου: «Γίνονται από πλευράς μου ενέργειες ώστε να λυθεί αυτό το θέμα. Τότε δεν θα έχουμε πρόβλημα με την άρδευση», αναφέρει ο ίδιος.

Πηγή: agrinionews.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία