BACK TO
TOP
Επιχειρηματικά Projects

Σύγχρονο και επισκέψιμο το παλιό σαπωνοποιείο της ΕΑΣ Πεζών

Η δημιουργία μονάδας παραγωγής πυρηνόξυλου και ο εκσυγχρονισμός του παραδοσιακού σαπωνοποιείου, είναι ορισμένες από τις δράσεις στις οποίες προχωρά η Ένωση Πεζών μέσω του προγράμματος των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ καν. 867/08).

Σύγχρονο και επισκέψιμο το παλιό σαπωνοποιείο της ΕΑΣ Πεζών

3
0

Επίσης η Ένωση Πεζών εκσυγχρονίζει τις μονάδες των ελαιουργείων και της εμφιάλωσης ελαιόλαδου, ενώ έχει θέσει σε λειτουργία το βιολογικό καθαρισμό αποβλήτων ελαιοτριβείων. Όλα αυτά θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση που θα γίνει την Πέμπτη 27 Μαρτίου στις 8 μ.μ. στη αίθουσα συνεδριάσεων της Ένωσης Πεζών.

Όπως είναι γνωστό, εδώ και χρόνια δίνονται αρκετά εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση της ποιότητας του ελαιόλαδου, μέσω του κανονισμού  867/08 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα χρήματα αυτά δίδονται στις Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) και σε αρκετές περιπτώσεις μένουν εντελώς αναξιοποίητα. Και είναι απορίας άξιο γιατί δεν γίνονται οι σχετικοί έλεγχοι από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της χώρας μας και της Ε.Ε.

Στην περίπτωση της Ένωσης Πεζών μέχρι τώρα τα χρήματα αυτά αξιοποιούνται σε σειρά δράσεων. Να σημειωθεί ότι την τρέχουσα τριετία η Ένωση Πεζών αναμένεται να απορροφήσει ποσό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Κάθε ελαιουργικός φορέας που επιδοτείται έχει στο πλευρό του και από έναν τεχνικό σύμβουλο. Η Ένωση Πεζών έχει την εταιρεία Άξιον Αγροτική.

                                            

Θα παράγει πυρηνόξυλο

Μέσω λοιπόν του συγκεκριμένου προγράμματος η Ένωση Πεζών θα θέσει σε λειτουργία μονάδα παραγωγής πυρηνόξυλου. Όπως λέει ο αναπληρωτής διευθυντή της Ένωσης Πεζών Ανέστης Βασιλειάδης μέσω του προγράμματος δημιουργήθηκε μία μονάδα διαχωρισμού του ελαιοπυρήνα σε ξύλο και πούλπα.

Από το ξύλο απομακρύνεται εντελώς η υγρασία, απομονώνεται η λεγόμενη «πούλπα» η οποία είναι δυνατόν να μετατραπεί σε κομπόστ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα για τις καλλιέργειες. Πρόσφατα μάλιστα πήρε ΦΕΚ η σχετική υπουργική απόφαση που επιτρέπει την παραγωγή και τη χρήση των παραπάνω υλικών.


Εκσυγχρονισμός σαπωνοποιείου

Η Ένωση Πεζών διαθέτει από ιδρύσεως το παραδοσιακό σαπωνοποιείο της το οποίο τα τελευταία χρόνια υπολειτουργεί, αν και εξακολουθεί να παράγει μικρές ποσότητες πράσινων σαπουνιών. Να σημειωθεί ότι το πράσινο σαπούνι της Ένωσης Πεζών χρησιμοποιείται πολύ από κατοίκους της περιοχής της  και τελευταία γίνεται γνωστό στο ευρύ κοινό που ενδιαφέρεται να χρησιμοποιεί είδη καθαρισμού χωρίς χημικά.

Μέσω της δράσης των ΟΕΦ η Ένωση Πεζών επιχειρεί να εκσυγχρονίσει την παλιά μονάδα και να παράγει πρώτης τάξεως πράσινο σαπούνι σε μεγαλύτερες ποσότητες με τη χρήση υποπροϊόντων που προέρχονται από τα ελαιουργεία της.

Οι χώροι του παραδοσιακού σαπωνοποιείου είναι δυνατόν να γίνουν και επισκέψιμοι από τους τουρίστες που πάνε στην περιοχή.

 

Εκσυγχρονισμός μονάδων και ιχνηλασιμότητα

Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση Πεζών καθοδηγεί πολλούς από τους παραγωγούς της οι οποίοι καλλιεργούν τις ελιές τους με βάση τα πρότυπα της ολοκληρωμένης διαχείρισης, παράγουν το ελαιόλαδο ΠΟΠ Πεζά  και εισπράττουν κάθε χρόνο το λεγόμενο «ποιοτικό παρακράτημα».

Επίσης διαθέτει ολοκληρωμένο σύστημα ιχνηλασιμότητας ελαιόλαδου, με τη συμβολή της εταιρείας Άξιον Αγροτική, από τους ελαιώνες  μέχρι και την τυποποίηση.

Μέσω του προγράμματος η Ένωση Πεζών προχωρά ακόμα στον εκσυγχρονισμό των ελαιουργείων και της μονάδας τυποποίησης ελαιόλαδου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι έχει ήδη δημιουργήσει και μονάδα βιολογικού καθαρισμού των αποβλήτων από τα ελαιουργεία της.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία