BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Χώρος για λιοτρίβια και τυροκομεία σε δάση και βουνά

Τη δυνατότητα για νέες επιχειρηµατικές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες, όπως τυροκοµεία, ελαιοτριβεία, σφαγεία σε χορτολιβαδικές και βραχώδεις δηµόσιες εκτάσεις, όπου µέχρι τώρα θεωρούνταν παράνοµη η όποια παραγωγική δραστηριότητα, θα δίνει το νοµοσχέδιο που ετοιµάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος για τα δασικά οικοσυστήµατα.

Χώρος για λιοτρίβια και τυροκομεία σε δάση και βουνά

2
0
Την ίδια στιγµή, έρχεται να επιλύσει χρόνια προβλήµατα µε τη νοµιµοποίηση «αυθαίρετων» εγκαταστάσεις σταύλων και µικρών βοηθητικών µονάδων αγροτών, κτηνοτρόφων και µεταποιητών, υπό προϋποθέσεις.

Επίσης, υπό προϋποθέσεις µπορεί να γίνει εκχέρσωση γης και να παραχωρηθούν 5-30 στρέµµατα σε οµάδες παραγωγών και σε µεµονωµένους αγρότες, προκειµένου να αναπτύξουν αγροτοδασικές εκµεταλλεύσεις µε δενδρώδεις καλλιέργειες οπωροφόρων και καρποφόρων δέντρων ή µικτές φυτεύσεις δασικών και καλλιεργούµενων ειδών για τρούφα και άλλες δραστηριότητες. Ενδιαφέρον έχει και η διάταξη που προωθείται για τη διανοµή «καστανοτεµαχίων» σε κατ’ επάγγελµα αγρότες, µόνιµους κατοίκους της περιοχής όπου υπάγεται ένα καστανόδασος, έτσι ώστε να διαχειρίζονται µέρος του δάσους και να βγάζουν εισόδηµα, ενώ παράλληλα έχουν την υποχρέωση να συντηρούν το οικοσύστηµα.

Όταν το συγκεκριµένο νοµοσχέδιο βγήκε σε διαβούλευση (Σεπτέµβριος του 2013) δέχτηκε σφοδρή κριτική από περιβαλλοντικές οργανώσεις για τις γενικότερες ρυθµίσεις θεµάτων γης, τις οποίες περιλαµβάνει. Έτσι, τα όποια πλεονεκτήµατα για την ορεινή/δασική γεωργική παραγωγή έµειναν στη «σκιά» των επικρίσεων για τη νοµιµοποίηση αυθαιρέτων και άλλων κτισµάτων.

Σαφώς, η νοµιµοποίηση των σταυλικών εγκαταστάσεων σε δασικές περιοχές, που ουσιαστικά θα έλυνε το πρόβληµα µε τις εκατοντάδες αποφάσεις για κατεδάφιση, έχει καθυστερήσει, ενώ θα συντόµευε και τη διαδικασία αδειοδότησης

Στόχος, πάντως, του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής, Σταύρου Καλαφάτη, είναι να «κατεβάσει» το νοµοσχέδιο µε τις προσθήκες και τις αλλαγές, µετά τη διαβούλευση µέσα στον Φλεβάρη ή στις αρχές Μάρτη, για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Στις επόµενες σελίδες ακολουθούν οι διατάξεις του σχεδίου νόµου, όπως τέθηκαν σε διαβούλευση, και αφορούν γεωργοκτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις και χωροθέτηση µεταποιητικών και τουριστικών µονάδων σε δασικές εκτάσεις

Βρείτε εδώ ολόκληρο το φάκελο από το 431ο φύλλο της Agrenda: Neos_Dasikos_kwdikas.pdf
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία