BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Ξαναζούν το δράμα με τα ασυμφώνητα, αζύγιστα, απλήρωτα

Σε πεδίο µικροκοµµατικής διαπάλης εξελίσσεται φέτος η υπόθεση των ροδάκινων, µε τους πολιτικούς να πλειοδοτούν σε ανούσιες υποσχέσεις και τους αγρότες να πληρώνουν το κόστος της αναρχίας, που καλλιεργούν οι ιθύνοντες.

Ξαναζούν το δράμα με τα ασυμφώνητα,  αζύγιστα, απλήρωτα

0
1
Έτσι, στις χωρίς αντίκρυσµα εξαγγελίες Καρασµάνη (αποσύρσεις, φρούτα στο στρατό, λαϊκές µε 1 ευρώ) για τα επιτραπέζια ροδάκινα, ήρθε να προστεθεί σαν κερασάκι στην τούρτα η επίσκεψη Τσίπρα στην πολύπαθη περιοχή του ροδάκινου (Ηµαθία και Πέλλα)

Την ίδια ώρα, οι έµποροι φορτώνουν ασυµφώνητα, αζύγιστα, απλήρωτα, χωρίς να ιδρώνει κανενός το αυτί και χωρίς να υπάρχει στοιχειώδης εγγύηση εκ µέρους των αρχών, αναφορικά µε την τήρηση των κανόνων της αγοράς.

Οι πληροφορίες από τις «φάρµες» των ροδάκινων κάνουν λόγο για πανδαιµόνιο, από τη στιγµή που οι τιµές στα επιτραπέζια έσπασαν το φράγµα των 20 λεπτών το κιλό και οι παραγωγοί υπό το κράτος του πανικού και χωρίς «στήριξη» από τις συλλογικές οργανώσεις, µπαίνουν άκριτα στη λογική... να φύγουν τα προϊόντα από το χωράφι

Σηµειωτέον ότι µιλάµε για µια χρονιά που τα ροδάκινα δεν ήταν εξαιρετικά πολλά και που σε κάποιες περιοχές ένα µέρος της παραγωγής το «έφαγε» το χαλάζι. Αυτό σηµαίνει ότι από πλευράς αρµοδίων αντί να δηµιουργηθεί κλίµα ελλειπούς παραγωγωγής, που θα ήταν σε όφελος των παραγωγών, καλλιεργήθηκε ο πανικός (µε αναφορές στη λήψη έκτακτων µέτρων), που οδήγησε στην καταρρεύση της αγοράς και στην οικονοµική καταστροφή των ροδακινοπαραγωγών

Αρκεί να αναφερθεί ότι την ώρα που οι αγρότες αγωνιούσαν, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιµος Γιακουµάτος πανηγύριζε για τη δέσµευση των Συλλόγων των λαϊκών αγορών να µην πουλάνε τα ροδάκινα µε τιµή πάνω από το 1 ευρώ το κιλό.

Στο ίδιο µοτίβο και οι δηλώσεις Τσίπρα... στον τόπο του εγκλήµατος, όπου έκανε αορίστως λόγο για τη...χαρά των εµπόρων και για τη δική του αναζήτηση ενός «άλλου µοντέλου παραγωγής που θα διασφαλίζει το εισόδηµα όσων ασχολούνται µε την καλλιέργεια του ροδάκινου»

Σε κάπως καλύτερο δρόµο, πάντως, κινούνται αυτές τις µέρες τα βιοµηχανικά ροδάκινα, παρά την όποια προσπάθεια µερίδας των µεταποιητών να αξιοποιήσουν το κλίµα και να θέσουν σε λειτουργία τα ...κόσκινα της διαλογής και της τιµολόγησης των συµπύρηνων, ανάλογα µε την ποιότα. Σε γενικές γραµµές πάντως, η εικόνα της αγοράς στο συµπήρηνο θέλει τις σοβαρές επιχειρήσεις του κλάδου να τηρούν τη «γραµµή» για τα 25 λεπτά το κιλό και να διευρύνουν την παραγωγή.        

Βρείτε εδώ όλο το φάκελο από 452ο φύλλο της Agrenda: politiki_spekoula_me_thima_to_rodakino.pdf
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

16-07-2014 16:36Συμεωνίδης Ηρακλής

Το άρθρο σας και οι τίτλοι για τον Αλέξη Τσίπρα είναι απαράδεκτα! Αμφιβαλο προσωπικά αν έχετε δει ροδάκινα σε δέντρο Άξιος ο μισθός σας απο τα συμφέροντα που εξυπηρετητε

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία