BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Στα έτη προς σύγκλιση η μάχη για το ποιος θα χάσει λιγότερα

Με κριτήριο την απαγκίστρωση από τα ιστορικά δικαιώµατα των προηγούµενων καθεστώτων ενίσχυσης, ώστε να επιτευχθεί προοδευτική σύγκλιση των κονδυλίων των κρατών-µελών προς τον ευρωπαϊκό µέσο όρο, πορεύεται από την 1η Γενάρη η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, ενώ αναµφίβολα η µάχη που δίνεται είναι ποιος θα χάσει λιγότερα. Αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει σε οκτασέλιδο φάκελο η εφημερίδα Agrenda, σηµαίνει ότι στα έτη προς τη σύγκλιση θα πρέπει να κλείσει το 1/3 της ψαλίδας µέχρι το 90% του ευρωπαϊκού µέσου όρου, από τα κράτη που κατέχουν δικαιώµατα άµεσων ενισχύσεων άνω του Μ.Ο., ανάµεσα τους και η Ελλάδα.

Στα έτη προς σύγκλιση η μάχη για το ποιος θα χάσει λιγότερα

4
0
Οι µεγάλες διαφορές σε σχέση µε το παρελθόν αφορούν φυσικά στον τοµέα των άµεσων ενισχύσεων όπου γίνεται µια αναδιανοµή,  µε την Ελλάδα να επιλέγει να στηρίξει περισσότερες περιοχές που στηρίζονται στην εκτατική κτηνοτροφία και δίνοντας ίδια περίπου ενίσχυση στις αροτραίες καλλιέργειες και επίσης στις µόνιµες καλλιέργειες. Το δεύτερο χαρακτηριστικό τόσο στο λεγόµενο α’ Πυλώνα της ΚΑΠ (άµεσες ενισχύσεις), όσο και στο β ’Πυλώνα (ανάπτυξης της υπαίθρου), τουλάχιστον το 30% των πόρων πρέπει να διατεθεί για τη βελτίωση της χρήσης της γης µε µέτρα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον και κυρίως που αντιµετωπίζουν την κλιµατική αλλαγή

Όσον αφορά την ελληνική γεωργία το γεγονός ότι τα επόµενα 6 χρόνια είναι ότι θα έρθουν πάνω από 19 δισ. ευρώ, ποσό που σε καµία περίπτωση δεν θεωρείται αµελητέο και αν µπει στις πραγµατικές του διαστάσεις δείχνει ότι το 4% της ελληνικής οικονοµίας θα πάρει περισσότερο από ότι θα πάρει το υπόλοιπο 96%, επιβάλλει µια πιο χρηστή διαχείριση

Σε ένα απλουστευµένο αλλά άκρως κατατοπιστικό εγχειρίδιο της ∆ιεύθυνσης Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, που παρουσιάζει η Αgrenda περιγράφονται οι βασικές αλλαγές του νέου πλαισίου που θα ισχύσει έως το 2020.

Το βέβαιο είναι ότι οι αγρότες, που βρίσκονται ήδη σε διαδικασία υποβολής των κοµβικής σηµασίας δηλώσεων ΟΣ∆Ε 2015, αφήνουν πίσω ιστορικά δικαιώµατα που προέκυψαν από το µέσο όρο των ενισχύσεων της τριετίας 2000-2002, το γνωστό «τσεκ», ενώ ως έτος αναφοράς για τον υπολογισµό της αξίας των νέων δικαιωµάτων αποτελεί το 2014. Από τη συνολική αξία των δικαιωµάτων του 2014 παρακρατείται το 15%, για συνδεδεµένες 8%, Νέοι Αγρότες 2%, µειονεκτικές περιοχές 5%.

Αυτό που αποµένει διαιρείται µε τον αριθµό των εκταρίων του 2015 και έτσι προκύπτει η Αρχική Μοναδιαία Αξία ∆ικαιωµάτων (ΑΜΑ∆), που θα είναι διαφορετική για κάθε παραγωγό ανάλογα µε την περιφέρεια που ανήκει (αρόσιµες, δενδρώδεις, βοσκοτόπια)

Βρείτε εδώ ολόκληρο το φάκελο από το 488ο φύλλο της Agrenda: Nea Cap_March15.pdf
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία