BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Κατοχύρωση αγροτικής γης ή τσιφλίκια

Το βλέµµα στραµµένο στο ποιοι θα κατέχουν την αγροτική γη, πώς τη διαχειρίζονται και τι δοµές απαιτείται να δηµιουργηθούν για την µετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της νέας ΚΑΠ, οφείλει να έχει το σύνολο του αγροτικού κόσµου της χώρας «εάν δεν θέλουµε να πάµε σε τσιφλίκια».

Κατοχύρωση αγροτικής γης ή τσιφλίκια

3
0
Αυτό ήταν το πνεύµα στο οποίο κινήθηκε το διήµερο εκδηλώσεων της ΠΑΣΕΓΕΣ που πραγµατοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου START CAP «Υποστηρικτικά εργαλεία της ΚΑΠ για την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών», στην Τεχνόπολη του ∆ήµου Αθηναίων στις 27-28 Απριλίου 2015
 
Σύµφωνα µε τους οµιλητές, θεωρείται εξαιρετικά κρίσιµο να «κλειδώσει» εγκαίρως και σωστά η σχετική καταγραφή των δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης που θα ακολουθούν τους αγρότες έως το 2020, και που αποτελεί προϋπόθεση καταβολής των 2,5 δισ. ευρώ ετησίως. Μάλιστα, η πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ  Κατερίνα Μπατζελή, τόνισε µεταξύ άλλων ότι «εάν ως το 2016 δεν καταγραφούν οι δικαιούχοι ενεργοί αγρότες, µέχρι το 2020 θα πάµε σε τσιφλίκια γιατί θα έχουν το δικαίωµα όσοι έχουν την οικονοµική δυνατότητα να καπαρώσουν τα δικαιώµατα και τη γη».  Κάτι ανάλογο θέλησε να τονίσει µε τη σειρά του και ο γενικός ∆ιευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιάννης Κολυβάς, ο οποίος κατέδειξε την ανάγκη «να µη µείνουµε σε µιζέριες για τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε», θέλωντας να τονίσει τη σηµασία της σωστής καταγραφής των φετινών αιτήσεων δικαιωµάτων από προσωπικό που θα έχει βαθειά γνώση των αλλαγών που «κουβαλάει» µαζί της η νέα ΚΑΠ.
Η υλοποίηση της ΚΑΠ προέχει  της ενδιάµεσης αναθεώρησηςΤην έλλειψη ανοιχτής συζήτησης του Υπουργείου µε τους «δύο εναποµείναντες θεσµούς», της ΠΑΣΕΓΕΣ και του ΣΕΚ, για τα µείζονα αγροτικά ζητήµατα του τόπου, βρήκε την ευκαιρία να επισηµάνει ο πρόεδρος του τριτοβάθµιου συνεταιρισµού Τζανέτος Καραµίχας, ο οποίος επιπλέον δεν παρέλειψε να αναφέρει «Προσπαθώ να καταλάβω ποια είναι η αγροτική πολιτική της ηγεσίας του υπουργείου και οµολογώ ότι δεν το έχω ακόµα καταλάβει». Αναφορικά µε τη νέα ΚΑΠ, ο κ. Καραµίχας τόνισε ότι «το χειρότερο µε τη προηγούµενη ΚΑΠ ήταν ότι η σύνδεσή της µε τον όγκο της παραγωγής, µας έβγαλε σαν χώρα εκτός αγοράς» ενώ καταλήγοντας συµπλήρωσε ότι «αυτά θα πρέπει να τα ξεπεράσουµε και να δούµε πώς θα κινηθούµε από εδώ και στο εξής».

Στο ίδιο κλίµα η Κ. Μπατζελή προσέθεσε ότι «οποιαδήποτε συζήτηση ανοίξει τώρα επί του περιεχοµένου της ΚΑΠ θα ρίξει τη χώρα στα βράχια και οι όποιες απλοποιήσεις του νέου θεσµικού πλαισίου θα πρέπει να γίνουν σε εθνικό επίπεδο. Πριν όµως, να έχει ξεκινήσει η εφαρµογή της και να έχουν κλειδώσει βασικά ζητήµατα όπως είναι η καταγραφή των δικαιωµάτων»

Βρείτε εδώ όλο το φάκελο από 494ο φύλλο της Agrenda: Start CAP.pdf
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία