Οι συµφωνίες στις αγροτικές περιοχές κυρίως της νότιας Ελλάδας γίνονται πολύ πριν από την περίοδο συγκοµιδής, ενώ σε ορισµένες περιπτώσεις όσοι διαθέτουν οικονοµική ευχέρεια «καπαρώνουν» τους καλούς εργάτες που θα έχουν στη δούλεψή τους µε τιµές ακόµη και 5 ευρώ/ώρα
Πιο περιζήτητοι είναι νοµιµοποιηµένοι εργάτες, κυρίως αλλοδαποί, ιδίως όσοι απ’ αυτούς ασχολούνται εδώ χρόνια µε συγκεκριµένα είδη καλλιεργειών και έχουν αποκτήσει ειδίκευση, όπως οι ελιές, πορτοκαλιές κ.λπ. αφού οι έλληνες είχαν αποτραβηχτεί σε µεγάλο βαθµό το περασµένο διάστηµα από τις αγροτικές εργασίες
Όπως αναφέρουν έµπειροι αγρότες που προσλαµβάνουν εποχικά προσωπικό για να φέρουν σε πέρας τις εργασίες κατά το µάζεµα, τη διαλογή και τη µεταφορά της ελιάς στην Agrenda «στην προκειµένη περίπτωση, ό,τι πληρώσεις θα πάρεις». Και εξηγούν λέγοντας πως: «επιλέγουµε συνήθως εργάτες γης µε εµπειρία, όρεξη και γνώση στο αντικείµενο ανεξάρτητα εθνικότητας και παρά το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι έλληνες µας παρακαλάνε για δουλειά. Κι αυτό γιατί είναι πιο αποδοτικές οι ώρες ενός εργάτη που µαζεύει για παράδειγµα ελιές για χρόνια, από τις αντίστοιχες εργατοώρες ενός άλλου που πληρώνεται µικρότερα µεροκάµατα, αλλά δεν γνωρίζει τόσο καλά το αντικείµενο, µε αποτέλεσµα να µαζεύει τη µισή ποσότητα προϊόντος στο ίδιο διάστηµα σε σχέση µε αυτόν που έχει εξειδίκευση»
Μάλιστα παρά την κρίση και τα νέα δεδοµένα που έχει δηµιουργήσει η οικονοµική κρίση, µε τον περιορισµό των διαθέσιµων εισοδηµάτων των αγροτών και κτηνοτρόφων και την αδήριτη ανάγκη για περιορισµό του κόστους παραγωγής, οι παραγωγοί φέρονται να προτιµούν να πληρώσουν κάτι παραπάνω και για ένα ακόµη λόγο. «Οι µεταβολές στις καιρικές συνθήκες λόγω κλιµατικής αλλαγής και το σκαµπανέβασµα της θερµοκρασίας, τα οποία πλήττουν τον καρπό που δε µπορεί να µείνει επ’ άπειρον στο χωράφι», µας αναγκάζουν να προστρέχουµε στους εργάτες που είναι και αποτελεσµατικοί αλλά και γρήγοροι. Αυτή µας την ανάγκη την εκµεταλλεύονται, ζητώντας περισσότερα χρήµατα, επισηµαίνουν αγρότες. Τα οποία εν τέλει οι παραγωγοί αναγκάζονται να δώσουν καθώς είναι «µε την πλάτη στον τοίχο». Τα δεδοµένα αυτά είναι που αναγκάζουν και τους καλλιεργητές, να παρακάµψουν τυχόν συµφωνίες για το ύψος του µεροκάµατου, που ανακοινώνουν οι κατά τόπους Αγροτικοί Σύλλογοι ανά τη χώρα
Δείτε εδώ όλο το φάκελο από το 495ο φύλλο της Αgrenda: Apasxolisi agrergatwn.pdf
Πιο περιζήτητοι είναι νοµιµοποιηµένοι εργάτες, κυρίως αλλοδαποί, ιδίως όσοι απ’ αυτούς ασχολούνται εδώ χρόνια µε συγκεκριµένα είδη καλλιεργειών και έχουν αποκτήσει ειδίκευση, όπως οι ελιές, πορτοκαλιές κ.λπ. αφού οι έλληνες είχαν αποτραβηχτεί σε µεγάλο βαθµό το περασµένο διάστηµα από τις αγροτικές εργασίες
Όπως αναφέρουν έµπειροι αγρότες που προσλαµβάνουν εποχικά προσωπικό για να φέρουν σε πέρας τις εργασίες κατά το µάζεµα, τη διαλογή και τη µεταφορά της ελιάς στην Agrenda «στην προκειµένη περίπτωση, ό,τι πληρώσεις θα πάρεις». Και εξηγούν λέγοντας πως: «επιλέγουµε συνήθως εργάτες γης µε εµπειρία, όρεξη και γνώση στο αντικείµενο ανεξάρτητα εθνικότητας και παρά το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι έλληνες µας παρακαλάνε για δουλειά. Κι αυτό γιατί είναι πιο αποδοτικές οι ώρες ενός εργάτη που µαζεύει για παράδειγµα ελιές για χρόνια, από τις αντίστοιχες εργατοώρες ενός άλλου που πληρώνεται µικρότερα µεροκάµατα, αλλά δεν γνωρίζει τόσο καλά το αντικείµενο, µε αποτέλεσµα να µαζεύει τη µισή ποσότητα προϊόντος στο ίδιο διάστηµα σε σχέση µε αυτόν που έχει εξειδίκευση»
Μάλιστα παρά την κρίση και τα νέα δεδοµένα που έχει δηµιουργήσει η οικονοµική κρίση, µε τον περιορισµό των διαθέσιµων εισοδηµάτων των αγροτών και κτηνοτρόφων και την αδήριτη ανάγκη για περιορισµό του κόστους παραγωγής, οι παραγωγοί φέρονται να προτιµούν να πληρώσουν κάτι παραπάνω και για ένα ακόµη λόγο. «Οι µεταβολές στις καιρικές συνθήκες λόγω κλιµατικής αλλαγής και το σκαµπανέβασµα της θερµοκρασίας, τα οποία πλήττουν τον καρπό που δε µπορεί να µείνει επ’ άπειρον στο χωράφι», µας αναγκάζουν να προστρέχουµε στους εργάτες που είναι και αποτελεσµατικοί αλλά και γρήγοροι. Αυτή µας την ανάγκη την εκµεταλλεύονται, ζητώντας περισσότερα χρήµατα, επισηµαίνουν αγρότες. Τα οποία εν τέλει οι παραγωγοί αναγκάζονται να δώσουν καθώς είναι «µε την πλάτη στον τοίχο». Τα δεδοµένα αυτά είναι που αναγκάζουν και τους καλλιεργητές, να παρακάµψουν τυχόν συµφωνίες για το ύψος του µεροκάµατου, που ανακοινώνουν οι κατά τόπους Αγροτικοί Σύλλογοι ανά τη χώρα
Δείτε εδώ όλο το φάκελο από το 495ο φύλλο της Αgrenda: Apasxolisi agrergatwn.pdf