BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Αναβάθμιση του ρόλου των Ομάδων Παραγωγών στον νέο Β’ Πυλώνα

Το βάρος σε Οµάδες Παραγωγών, συνεργίες καινοτοµίας, βιολογικά και σε επενδύσεις από κατόχους µικρού κλήρου, φαίνεται να ρίχνει στην κεντρική του δοκό ο Β’ Πυλώνας, που πλέον καλείται να αποτελέσει τον «βηµατοδότη» της αναγκαίας ανασυγκρότησης των παραγωγικών δοµών της υπαίθρου, στα πλαίσια των τελευταίων εξελίξεων.

Αναβάθμιση του ρόλου των Ομάδων Παραγωγών στον νέο Β’ Πυλώνα

8
0
Ως εκ τούτου αποτελεί στοίχηµα ο αναπτυξιακός χαρακτήρας που θα πρέπει να προσδώσουν τα Προγράµµατα, αποτελώντας τα πρώτα που διαρθρώνονται σε βαθιά ύφεση, και θα «τρέξουν» σε καθεστώς αβεβαιότητας

Κρίνοντας από τα πρώτα τέσσερα ολοκληρωµένα Μέτρα (Σύσταση Οµάδων, Leader, Συνεργασία, Συστήµατα Ποιότητας) που βρίσκονται προς έγκριση στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πάνω στα οποία θα δοµηθούν τα τελικά εφαρµοστικά κείµενα (ΚΥΑ, προσκλήσεις), στη φιλοσοφία των νέων Προγραµµάτων κεντρικό ρόλο παίζει η αναβάθµιση των συλλογικών σχηµάτων αλλά και η ώθηση για το σχηµατισµό νέων. Ενδεικτικά, εκτός του νέου Μέτρου που πριµοδοτεί τη δηµιουργία οµάδων και οργανώσεων παραγωγών, οι συγκεκριµένοι φορείς θα µπορούν πλέον να υποβάλουν φάκελο για Σχέδια Βελτίωσης, να πιστοποιούν συλλογικά και κατά προτεραιότητα τα προϊόντα τους (Μέτρο 3) ενώ θα λαµβάνουν επίσης ειδική στήριξη για την προώθηση τους.

Παράλληλα, συστήνεται για πρώτη φορά ένας µηχανισµός ( «Συνεργασία») για την άµεση και πρακτική διασύνδεση της έρευνας-τεχνολογίας µε το χωράφι, ο οποίος στις δοµές του θα περιλαµβάνει αγρότες και πανεπιστηµιακούς µε επαφή στο αντικείµενο, ώστε η έρευνα να προσδιορίζεται από τις ανάγκες της αγροτικής οικονοµίας και όχι από τα ενδιαφέροντα των ερευνητών.

«Μικρά» Σχέδια ΒελτίωσηςΕπιπλέον µέσω του Β’ Πυλώνα, επιχειρείται ο διαχωρισµός των επενδυτικών προγραµµάτων σε «µεγάλα» και «µικρά» µε τα δεύτερα να σχεδιάζονται ως θύλακας υποστήριξης των κατόχων µικρών αγροτικών εκµεταλλεύσεων, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία του αγροτικού πληθυσµού και απειλούνται άµεσα από τα νέα δηµοσιονοµικά µέτρα. Ως εκ τούτου οι προσπάθειες για κοινή οργάνωση µεµονωµένων «µικρών» αγροτών, θα λαµβάνει κατά προτεραιότητα έγκριση ενώ προβλέπονται ενισχύσεις που θα φτάνουν τα 15.000 ευρώ, ώστε να καλύψουν λειτουργικά κόστη και δαπάνες για αγορά φυτικού κεφαλαίου. Επίσης, µέσω των Leader όσοι αποτελούν µέλη αγροτικών νοικοκυριών µε µικρό κλήρο θα έχουν τον πρώτο λόγο για να ενισχυθούν µε σκοπό να ανοίξουν κάποια µικροµεσαία επιχείρηση (παντοπωλείο, πάγκους σε τοπικές αγορές κοκ). Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται µε το καθεστώς των άµεσων ενισχύσεων για µικρές γεωργικές εκµεταλλεύσεις.
Τέλος, ένα µεγάλο µέρος του ΠΑΑ καταλαµβάνουν οι ενισχύσεις για µεταστροφή στη βιολογική γεωργία (11% των κονδυλίων σύµφωνα µε τον Αποστόλου), µέσα στα οποία θα προστεθούν και τα οπωροκηπευτικά, επένδυση που ενθαρρύνεται από το «πρασίνισµα» του Α’ Πυλώνα.

Βρείτε εδώ αναλυτικά όλο το φάκελο από το 505ο φύλλο της Agrenda: Nea programmata agrotikis anaptixis.pdf
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία