BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα τα μέτρα αγορών

Tα αποµεινάρια της αµφιλεγόµενης- πρώτης «εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ» καθώς και τα… «φρέσκα κουλούρια» της δεύτερης που προέκυψε στην πορεία και, κατά πώς φαίνεται, θα ακολουθεί σύντοµα και από άλλες καλείται να εφαρµόσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συµφωνίας µε τους δανειστές.

Εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα τα μέτρα αγορών

0
0
Στην απελευθέρωση των αγορών γάλακτος, κατά κύριο λόγο, και ψωµιού, κατά δεύτερο, οι οποίες, σύµφωνα µε τους θεσµούς, έµειναν ηµιτελείς λόγω των ισχυρών αντιστάσεων κτηνοτρόφων και αρτοποιών, έρχονται τώρα να προστεθούν οι µεταρρυθµίσεις στη βιοµηχανία ποτών. Αυτήν «πραγµατεύεται» το κείµενο που, σύµφωνα µε πληροφορίες, παραδόθηκε στο υπουργείο Οικονοµίας) στις 23 Ιανουαρίου 2015, δηλαδή δύο µόλις ηµέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών. Με δεδοµένη την διαφορετική γραµµή που επιχείρησε να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τη σχέση του µε τον ΟΟΣΑ αλλά και την κριτική που ως αντιπολίτευση είχε ασκήσει στην πρώτη εργαλειοθήκη , δεν προκαλεί έκπληξη λοιπόν ότι για τους επόµενους έξι µήνες µπήκε στο συρτάρι. Εκεί απ’ όπου βγήκε τις τελευταίες εβδοµάδες των διαπραγµατεύσεων για να ενσωµατωθεί τελικά στη συµφωνία της 12ης Ιουλίου.

Το βάρος της δεύτερης εργαλειοθήκης πέφτει κατά κύριο λόγο στο τσίπουρο µε τη σύσταση για πλήρη απαγόρευση της διακίνησης του χύµα προϊόντος –µε ένα σκεπτικό που παραπέµπει στη λογική «πονάει δόντι, κόψει κεφάλι»- έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους µικρούς αποσταγµατοποιούς («διήµεροι»).

Λιγότερο παράλογη και, υπό προϋποθέσεις, ωφέλιµη για τον ανταγωνισµό φαντάζει η πρόταση για κλιµακωτή φορολόγηση των επιχειρήσεων παραγωγής µπίρας µε στόχο να δοθούν αναπτυξιακά κίνητρα στις πολυάριθµες πλέον στη χώρα µας µικροζυθοποιίες. Το σχέδιο είναι να υπάρξει διαβάθµιση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ανάλογα µε το παραγωγικό µέγεθος της εταιρείας µε περισσότερες ενδιάµεσες «σκάλες» από αυτές που υπάρχουν σήµερα. Με επιφύλαξη αντιµετωπίζουν οι οινοποιοί την πρόταση για κατάργηση του ορίου καλλιέργειας ανά στρέµµα για το χύµα κρασί µε την αιτιολογία ότι πρωταρχικός στόχος των εν λόγω παραγωγών είναι η ποσότητα και όχι η ποιότητα. Εκπρόσωποι του κλάδου εκφράζουν στην Agrenda τον προβληµατισµό τους ότι η µεγαλύτερη παραγωγή χύµα µπορεί να φέρει διατάραξη της αγοράς και να ενθαρρύνει φαινόµενα λαθρεµπορίας.
Λιγότερες αντιδράσεις υπάρχουν για την κατάργηση της αναχρονιστικής, όπως χαρακτηρίζεται, διάταξης που απαγορεύει την παραγωγή στον ίδιο χώρο οίνου και ξυδιού

Στα παραπάνω συνυπολογίζονται :
-Η πλήρη απορρύθµιση της αγοράς γάλακτος. Μετά το πενταήµερο, ούτε το επταήµερο φαίνεται αρκετό στους θεσµούς που ζητούν η διάρκεια ζωής να επαφίεται αποκλειστικά στον εµφιαλωτή για χάρη των εισαγώµενων.
 -Η κατάργηση των διαχωριστικών γραµµών µεταξύ «φούρνου» και «πρατηρίου άρτου» µε παραχώρηση της δυνατότητας στα δεύτερα να χρησιµοποιούν το χαρακτηρισµό «αρτοποιείο».
Η κυβέρνηση έχει δεσµευθεί να εφαρµόσει τις συστάσεις του ΟΟΣΑ ωστόσο τα ακριβή χρονοδιαγράµµατα θα καθορίζονται στο τελικό κείµενο της συµφωνίας για το νέο Μνηµόνιο

Bρείτε εδώ ολόκληρο το φάκελο από 506ο φύλλο της Agrenda: oi_dyo_ergaleiothikes_tou_oosa.pdf
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία