BACK TO
TOP
Φορολογικά

Λογαριασμό πάνω από 1 δις για τους αγρότες φέρνουν τα νέα μέτρα

Τιµωρητικό και όχι µεταρρυθµιστικό χαρακτήρα φαίνεται να έχει τόσο το φορολογικό και πολύ περισσότερο το ασφαλιστικό για όσους παράγουν και δηλώνουν στοιχειώδη εισοδήµατα, αφού για έναν µέσο αγρότη µε εισόδηµα 20.000 ευρώ, (βασική ενίσχυση 5.000 ευρώ, ασφαλισµένο στην 3η κατηγορία του ΟΓΑ), η επιβάρυνση είναι στο118%. Και αυτό το λένε οι αριθµοί.

Λογαριασμό πάνω από 1 δις για τους αγρότες  φέρνουν τα νέα μέτρα

3
0
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το 2016 θα αποδειχθεί η αρχή του τέλους της αγροτικής οικονοµίας µε απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα, καθώς µε τις επιβαρύνσεις από τα µέτρα ο λογαριασµός για τους αγρότες ξεπερνά κατά πολύ το 1 δισ. ευρώ. Αν συνυπολογιστούν και οι τεράστιες καθυστερήσεις στις πληρωµές, οι συµψηφισµοί και  κατασχέσεις επιδοτήσεων αλλά και τα σενάρια που θέλουν τις πράσινες και τις συνδεδεµένες ενισχύσεις να συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδηµα η ασφυξία στην ύπαιθρο πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω, από δεδοµένη

Όλα θα ξεκαθαρίσουν µετά το Πάσχα αφού η επεξεργασία του επί των άρθρων του πολυνοµοσχεδίου, θα εισαχθεί στην Ολοµέλεια στις 9 ή 10 Μαΐου. Ωστόσο, µε βάση  δεδοµένα:
-Το έτος 2016 οι αγρότες καλούνται να καταβάλουν εισφορές στον ΟΓΑ αυξηµένες κατά 63%, έναντι του 2015. Αυτό σηµαίνει επιβάρυνση 500-550 εκατ. ευρώ σε ένα έτος.
-Στο εισόδηµα του 2015 που θα φορολογηθεί φέτος µε 13% θα συνυπολογιστούν οι πάσης φύσεως ενισχύσεις και επιδοτήσεις χωρίς καµιά εξαίρεση εφόσον ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ . ∆ηλαδή επιβάρυνση 100-120 εκατ. ευρώ.
-Οι διαδοχικές αυξήσεις του ΦΠΑ από 13% στο 23% και σε λίγο στο 24% προκαλούν το 2016 επιβάρυνση που υπερβαίνει αθροιστικά τα 150 εκατ. ευρώ. Μόνο σε φυτοφάρµακα και λιπάσµατα η δαπάνη ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ.
-Αντίστοιχη είναι η επιβάρυνση από τις αποφάσεις του 2015 για το πετρέλαιο θέρµανσης που οδηγούν σε απώλεια εσόδων 120 εκατ. ευρώ το 2016.
-Ο ΟΓΑ καταργείται ως αυτόνοµος οργανισµός και ενσωµατώνεται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης
-Οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών υπολογίζονται µε βάση το φορολογητέο εισόδηµα, όπως των ελευθεροεπαγγελµατιών. Η διαφορά βρίσκεται στο κατώτερο όριο υπολογισµού της εισφοράς που για τους αγρότες είναι 4.923 ευρώ έναντι 7.033 ευρώ για τους ελευθεροεπαγγελµατίες.
-Τα ίδια ισχύουν και στη φορολογία εισοδήµατος όπου οι συντελεστές φορολόγησης είναι κοινοί για αγρότες, ελευθεροεπαγγελµατίες και µισθωτούς. Ωστόσο για τους αγρότες ισχύει το αφορολόγητο των µισθωτών, δηλαδή 9.091 ευρώ (µέχρι αυτή τη στιγµή).
-Για τα εισοδήµατα πάνω από 12.000 ευρώ προστίθεται εισφορά αλληλεγγύης
-Στο φορολογητέο εισόδηµα συνυπολογίζονται οι άµεσες ενισχύσεις, εκτός από τις πράσινες και τις συνδεδεµένες και επιδοτήσεις πάνω από 12.000 ευρώ
-Οι επιδοτήσεις ήδη από το καλοκαίρι του 2015 κατάσχονται

Με λιβανιστήρι την ισονοµία Ωστόσο, µε βάση του αφήγηµα Κατρούγκαλου προστατεύεται το εισόδηµα του 90% των ασφαλισµένων βάση των αρχών «της ισονοµίας και η κοινωνικής δικαιοσύνης», κάτι που απορρίφθηκε στην ταραχώδη διήµερη συζήτηση στη Βουλή, µε τους εκπροσώπους των φορέων να ζητούν την απόσυρση του νόµου. Χαρακτηριστική η προειδοποίηση του πρόεδρου της συντονιστικής επιτροπής αγροτών Βαγγέλη Μπούτα πρς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «αποσύρετε το νοµοσχέδιο για να µπορέσετε να πάτε στα χωριά σας»

Βρείτε εδώ όλο το φάκελο από 546ο φύλλο της Agrenda: asfalisi_forologia Agrotwn.pdf

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία