BACK TO
TOP
Επιχειρηματικά Projects

Ποιος... πληρώνει τη νύφη στα λιπάσματα

Επενδυτικές ευκαιρίες, εξαγορές επιχειρήσεων και αλλαγές στα δίκτυα, έφεραν οι ανακατατάξεις στην εγχώρια αγορά λιπασμάτων, μετά από την υποβάθμιση του ρόλου της ELFE, ειδικά στην εγχώρια αγορά. Ουσιαστικά την περασμένη εμπορική περίοδο τα Ελληνικά Λιπάσματα (ELFE) υπολειτούργησαν, ενώ μεγάλο μέρος της μικρής παραγωγής τους «έφευγε» για τις αγορές του εξωτερικού.

Ποιος... πληρώνει τη νύφη στα λιπάσματα

1
0

Έτσι οι μικροί αλλά και μεγάλοι παίχτες, που μέχρι πρόσφατα «λειτουργούσαν» στη σκιά της ΒΦΛ, απέκτησαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αγοράς και όλοι επιχείρησαν να πάρουν ένα επιπλέον κομμάτι από το μερίδιό της. Εκ των υστέρων φαίνεται πως πολλοί δεν είχαν προετοιμαστεί για μια τέτοια εξέλιξη και προσπάθησαν απλώς να καλύψουν τη ζήτηση της εγχώριας αγοράς με ακριβά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία ο παραγωγός αναγκάστηκε να πληρώσει περισσότερα για τις ανάγκες των καλλιεργειών του για λίπανση, σε μια δύσκολη χρονιά που ξεκίνησε παράλληλα την εφαρμογή της πολιτικής μικρότερων πιστώσεων από τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων.

Την ίδια στιγμή η διεθνής αγορά δείχνει να αποκτά μια πιο συγκρατημένη αντίδραση στις μεταβολές των τιμών των βασικότερων αγροτικών προϊόντων και να σταθεροποιείται σε φυσιολογικά επίπεδα. Ο υπέρμετρος ενθουσιασμός των αγροτών του 2008, που έφερε τις τιμές των πρώτων υλών στα ύψη, αντικαταστάθηκε από τη λογική του μέτρου στα όρια των απαιτήσεων των καλλιεργειών.

Έτσι παρά τις τρέχουσες υψηλές τιμές του καλαμποκιού, του σιταριού και της σόγιας, οι τιμές των φωσφωρικών, του καλίου και της ουρίας διατηρούνται σε φυσιολογικά επίπεδα. Μάλιστα οι μεγάλες βιομηχανίες της παγκόσμιας αγοράς εκτιμούν πως η φετινή χρονιά δεν θα έχει τις έντονες διακυμάνσεις της περσινής, στις τιμές των πρώτων υλών. Εξαίρεση αποτελεί μόνο η αμμωνία εξαιτίας της διαταραχής που έχει προκληθεί στην προσφορά από τη διακοπή της λειτουργίας αρκετών εργοστασίων στο Τρινιντάντ.

Βρείτε εδώ ολόκληρο το φάκελο από το 361ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda: agora lipasmaton.pdf



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία