BACK TO
TOP
Σπάνιες Μελέτες

Τροπικός Νότος και εύκρατος Βορράς

Καθοριστικής σηµασίας επίδραση για τα καλλιεργητικά δεδοµένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), θα έχει η κλιµατική αλλαγή τις επόµενες τρεις δεκαετίες, σύµφωνα µε έρευνα του αµερικανικού πανεπιστηµίου Στάνφορντ, την οποία αναδηµοσιεύει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Τροπικός Νότος και εύκρατος Βορράς

1
0
Πρώτα από όλα, οι ειδικοί εκτιµούν ότι θα αλλάξει ο καλλιεργητικός χάρτης της Ευρώπης, καθώς ο Νότος θα γίνεται ολοένα και θερµότερος, ενώ ο Βορράς πιο εύκρατος.

Ειδικότερα, οι αποδόσεις του σιταριού και του κριθαριού αναµένεται να πέσουν έως και 25% µέχρι το 2040 λόγω της αναµενόµενης αύξησης της θερµοκρασίας κατά 2 βαθµούς Κελσίου.
Κατά 10% αναµένεται να πέσουν και οι αποδόσεις του καλαµποκιού. Σηµειώνεται ότι, οι αγρότες των καλλιεργειών αυτών έχουν ήδη δει µια µείωση των αποδόσεών τους από το 1980, καθώς οι θερµοκρασίες έχουν ανέβει αισθητά

∆εδοµένου ότι η Ε.Ε. παράγει πάνω από το 20% της παγκόσµιας παραγωγής σιταριού, οι κλιµατολογικές εξελίξεις θα δηµιουργήσουν νέα δεδοµένα στην αγορά, δίνοντας µεγαλύτερα µερίδια σε άλλες παραγωγικές περιφέρειες του πλανήτη, όπου οι κλιµατολογικές συνθήκες θα επιτρέψουν αυξητικές αποδόσεις στην παραγωγή.

Ισχυρό πλήγµα στη ΜεσόγειοΣύµφωνα τους ερευνητές του πανεπιστηµίου του Στάνφορντ, µεσογειακές περιοχές όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Νότια Γαλλία θα επηρεαστούν περισσότερο αρνητικά από την κλιµατική αλλαγή την περίοδο 2030-2050.
Αναµένεται να αποκτήσουν ένα πιο τροπικό κλίµα γεγονός που θα επηρέασει τις αποδόσεις και τα προϊόντα που θα καλλιεργούνται

Από την άλλη πλευρά, η Βόρεια Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία και τµήµατα του Ηνωµένου Βασιλείου και της Γερµανίας θα ευνοηθούν από την άνοδο της θερµοκρασίας, επιτρέποντας στους αγρότες αυτών των περιοχών να εισάγουν καλλιέργειες που έως τώρα δεν µπορούσαν να καλλιεργηθούν λόγω του ψύχους.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία