BACK TO
TOP
Σπάνιες Μελέτες

Ελλιπής η στήριξη του Ταμείου Αλιείας στις υδατοκαλλιέργειες, λέει το Ελεγκτικό

Η στήριξη που παρείχε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας δεν απέφερε όλα τα προσδοκώμενα αποτελέσματα αναγνωρίζει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, σε έκθεση που δημοσίευσε την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου.

Μέχτι τις 31 Ιουλίου οι αιτήσεις για τις νέες υδατοκαλλιέργειες

4
0

Όπως προκύπτει από την έκθεση, τα μέτρα στήριξης της υδατοκαλλιέργειας για την περίοδο έως το 2013 δεν σχεδιάστηκαν ούτε εφαρμόστηκαν ορθά, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε επίπεδο κρατών μελών. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (ΕΤΑλ), ως το χρηματοδοτικό μέσο της κοινής αλιευτικής πολιτικής (ΚΑλΠ), δεν εξασφάλισε τη βέλτιστη χρήση των πόρων ούτε στήριξε αποτελεσματικά τη βιώσιμη ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας.

Σύμφωνα με τα εμπειρικά στοιχεία από την εφαρμογή των προγραμμάτων του ΕΤΑ, ο αντίκτυπος της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της οικονομικής ύφεσης στις βασικές χώρες παραγωγής της ΕΕ ήταν μείζονος σημασίας. Επηρέασε τη ζήτηση των καταναλωτών μειώνοντας κατά συνέπεια την ανάλυση επενδυτικών κινδύνων από τους παραγωγούς. Επιπλέον, η μείωση των δημοσίων δαπανών μείωσε σε σημαντικό βαθμό τη δυνατότητα συγχρηματοδότησης από το κράτος στην πλειονότητα των κρατών μελών.

Παρά τις δυσκολίες αξιολόγησης των μέτρων υδατοκαλλιέργειας, τις οποίες αναγνώρισε το Ελεγκτικό Συνέδριο, η Επιτροπή παραδέχεται ότι η ΚΑΠ δεν παρείχε αρκετά σαφές πλαίσιο για την ανάπτυξη της βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας για την περίοδο έως το 2013. Το γεγονός αυτό αντιμετωπίστηκε το 2013 με τη νέα κοινή αλιευτική πολιτική και την έκδοση των στρατηγικών κατευθυντήριων γραμμών για την υδατοκαλλιέργεια.

Μέσω της επιτροπής ΕΤΑ εκδόθηκε ο οδηγός για το ΕΤΑ, καθώς και πληθώρα εγγράφων καθοδήγησης. Επιπλέον, στο πλαίσιο των ετήσιων συναντήσεων επισκόπησης ή της επιτροπής του ΕΤΑ πραγματοποιήθηκαν τακτικές ανταλλαγές απόψεων με τα κράτη μέλη. Ποτέ κατά τη διάρκεια της περιόδου προγραμματισμού δεν έλαβε η Επιτροπή παρατηρήσεις από τα κράτη μέλη σύμφωνα με τις οποίες η καθοδήγηση αυτή ήταν ανεπαρκής.

Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι οι διαφορές στις πηγές δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ αντιμετωπίζονται σε μεγάλο βαθμό χάρη στη διαρκή αναθεώρηση του πλαισίου συλλογής δεδομένων.

Να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. παράγει ετησίως περίπου 1,3 εκατ. τόνους ιχθύων από υδατοκαλλιέργεια, ενώ ο κύκλος εργασιών του κλάδου ανέρχεται σε 4 δις ευρώ.

Σχετικά με τα αποτελέσματα της έκθεσης, ο κύριος Kevin Cardiff, Μέλος του ΕΕΣ και αρμόδιος για την έκθεση, διατύπωσε τα εξής σχόλια:

«Διαπιστώσαμε ότι οι κύριοι στόχοι για την οικονομική μεγέθυνση του τομέα της υδατοκαλλιέργειας δεν επιτεύχθηκαν, καθώς και ότι ο τομέας παρέμεινε στάσιμος επί σειρά ετών. Μολονότι η χρηματοπιστωτική κρίση συνέβαλε αναμφίβολα στην εν λόγω στασιμότητα, το συνολικό πλαίσιο για τη στήριξη του τομέα αυτού δεν ήταν καλά σχεδιασμένο, ενώ τα μέτρα που όντως ελήφθησαν υπήρξαν ελλιπή. Τα έργα που ελέγξαμε στα κράτη μέλη συχνά είχαν επιλεγεί πλημμελώς ενώ, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, δεν απέφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα ή δεν χαρακτηρίζονταν από τη βέλτιστη χρήση των πόρων και ελάχιστα συνέβαλαν στην οικονομική μεγέθυνση και την απασχόληση. Ελπίζουμε ότι οι παρατηρήσεις και οι συστάσεις μας θα χρησιμοποιηθούν ως διδάγματα για την εφαρμογή των νέων μέτρων του ΕΤΘΑ στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας, αρχίζοντας από φέτος. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουμε ότι η Επιτροπή έχει ήδη δηλώσει ότι θα προβεί σε ενέργειες σχετικά με διάφορες συστάσεις».

Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση, ένας από τους στόχους της ΚΑλΠ κατά την περίοδο έως το 2013 ήταν η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης της υδατοκαλλιέργειας. Κατά συνέπεια, έως τον Μάιο του 2013, το ΕΤΑλ παρείχε χρηματοδότηση άνω των 400 εκατ. ευρώ για μέτρα που στόχευαν σε παραγωγικές επενδύσεις στην υδατοκαλλιέργεια, καθώς και για περιβαλλοντικά και υγειονομικά μέτρα.

 

Βρείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου: Αποτελέσματα στήριξης του Ταμείου Αλιείας στις υδατοκαλιέργειες.pdf

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία