BACK TO
TOP
Σπάνιες Μελέτες

Στο 69% της γεωργικής παραγωγής οι καλλιέργειες στην Ελλάδα

Ποσοστό 69% επί του συνόλου της γεωργικής παραγωγής στη χώρας μας κατέχει η φυτική παραγωγή το 2014, υπερέχοντας αισθητά έναντι της ζωικής παραγωγής συνολικά στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκδοση «Γεωργία, δασοκομία και αλιεία - στατιστικά 2014» της Eurostat.

Στο 69% της γεωργικής παραγωγής οι καλλιέργειες στην Ελλάδα

2
0

Αναλυτικότερα, βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat, την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου, ενώ στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014 η φυτική παραγωγή ήταν μόλις πάνω από το ήμισυ (52%) της συνολικής γεωργικής παραγωγής και τα ζωικά προϊόντα αντιπροσώπευαν το 43%, στην Ελλάδα, τα αντίστοιχα ποσοστό είναι 69% για τη φυτική παραγωγή και μόλις 27% για τη ζωική παραγωγή, δηλαδή στο 1/3.  

Συγκεκριμένα, η συνολική αξία της γεωργικής παραγωγής της Ελλάδας το 2014 ήταν 9.699 εκατ. ευρώ και το επί % μερίδιο (επιλεγμένων) γεωργικών προϊόντων (βάσει της αξίας της παραγωγής σε βασικές τιμές) έχει ως εξής:

-Οι καλλιέργειες συγκέντρωσαν το 69%, εκ των οποίων: δημητριακά 8%, λαχανικά -φρούτα και κηπευτικά 39%

-Τα ζωικά προϊόντα απέσπασαν μερίδιο 27%, εκ των οποίων: το κρέας 14% και το γάλα 11%

-Το υπόλοιπο μερίδιο του 4% συγκέντρωσαν οι γεωργικές υπηρεσίες και οι δευτερεύουσες δραστηριότητες.

 

Η εξέλιξη στης παραγωγής στην ΕΕ

Αναφορικά με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε. αντίστοιχα φαινόμενα με την Ελλάδα είχαμε και στην Ρουμανία (73%), στη Βουλγαρία (65%) και στην Κροατία (62%), ενώ η ζωική παραγωγή ήταν ιδιαίτερα σημαντική στην Ιρλανδία (70%), στη Δανία (63%) και στη Φινλανδία (60%).

Η κατανομή της συνολικής γεωργικής παραγωγής ήταν πιο ισορροπημένη μεταξύ φυτικής και ζωικής παραγωγής στη Γερμανία (47% για την φυτική, σε σύγκριση με 49% για την ζωική), στη Σλοβενία (50% και 48%), στη Σουηδία (46% και 48%), στη Λετονία ( 50% και 47%), στην Κύπρο (52% και 48%), στην Πολωνία (47% και 51%), στο Λουξεμβούργο (47% και 52%) και στην Ολλανδία (48% και 42%).

 

Γαλλία και η Γερμανία παράγουν σχεδόν το 40% των σιτηρών στην ΕΕ

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρήχθησαν το 2013 305.700.000 τόνους σιτηρών. Η Γαλλία (67,3 εκατ. τόνοι, 22% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ) παρέμεινε ο μεγαλύτερος παραγωγός, ακολουθούμενη από τη Γερμανία (47,8 εκατ. τόνοι ή 16%), την Πολωνία (28,5 εκατ. τόνοι ή 9%), την Ισπανία (25,4 εκατ. τόνοι ή 8%), την Ρουμανία (20,9 εκατ. τόνοι ή 7%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (20,0 εκατ. τόνοι ή 7%).

 

Η Ιταλία ηγέτης στις τομάτες και η Πολωνία στα μήλα

Με μια παραγωγή 5,2 εκατομμυρίων τόνων το 2013, η Ιταλία αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο (35%) της παραγωγής της τομάτας στην ΕΕ (14,9 εκατ. τόνοι), προηγούμενη της Ισπανίας (3,8 εκατ. τόνοι ή 25%), της Πορτογαλίας (1,2 εκατ. τόνοι ή 8%) και της Ελλάδας (1,0 εκατ. τόνοι ή 7%).

Για τα καρότα, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο (0,7 εκατ. τόνοι t ή 14% η κάθε μία, σε σύνολο 5,1 εκατ. τόνων συνολικής παραγωγής της ΕΕ) ήταν οι δύο κύριοι παραγωγοί το 2013, ακολουθούμενες από τη Γερμανία και την Ολλανδία (0,6 εκατ. τόνοι ή 11% η κάθε μία) και η Γαλλία (0,5 εκατ. τόνοι ή 10%).

Σχεδόν το ήμισυ της παραγωγής κρεμμυδιών  της ΕΕ (5,7 εκατ. τόνοι) καταγράφηκε στην Ολλανδία (1,3 εκατ. τόνοι ή 23%) και στην Ισπανία (1,2 εκατ. τόνοι ή 21%).

Η παραγωγή μήλων στην ΕΕ ανήλθε σε 12,0 εκατομμύρια τόνους το 2013, εκ των οποίων το 26% (3,1 εκατ. τόνοι ) παρήχθησαν στην Πολωνία, το 18% στην Ιταλία (2,2 εκατ. τόνοι ) και 17% στη Γαλλία (2,1 εκατ. τόνοι).

 

Το ένα τέταρτο του χοιρινού κρέατος παράγεται στη Γερμανία

Με μια παραγωγή 5,5 εκατομμύρια τόνων, που αντιστοιχεί στο 25% του συνόλου της ΕΕ, η Γερμανία ήταν το 2013 ο μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολουθούμενη από την Ισπανία (3,4 εκατ. τόνοι ή 16%), ενώ η Γαλλία ήταν ο κύριος παραγωγός κρέατος βοοειδών (1,4 εκατ. τόνοι ή 19% ή συνολικής παραγωγής της ΕΕ).

Η Γαλλία είχε επίσης τη μεγαλύτερη παραγωγή κρέατος πουλερικών το 2013, προηγούμενη ελαφρώς του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πολωνίας (όλες περίπου 1,7 εκατ. τόνοι). Μαζί, αυτά τα τρία κράτη μέλη αντιπροσωπεύουν το 40% της συνολικής παραγωγής κρέατος πουλερικών της ΕΕ.

Για το αγελαδινό γάλα, η Γερμανία (31,3 εκατ. τόνοι ή 20% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ) και η Γαλλία (24,4 εκατ. τόνοι ή 16%) ήταν με διαφορά οι δύο κύριοι παραγωγοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2013.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία