BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Στο καθεστώς της βασικής ενίσχυσης και τα οινοστάφυλα με τη νέα ΚΑΠ

Σε ειδική ψηφοφορία, που ζήτησαν Γαλλία και Ισπανία για τα οινοστάφυλα, αποφασίστηκε η μεταφορά της στρεμματικής ενίσχυσης των αμπελιών οινοποιίας (για περίπου 700.000 στρέμματα) στο καθεστώς των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ. Έτσι και οι αμπελουργοί με οινοστάφυλα θα μπουν στη μεταβατική περίοδο, όπου μέχρι το 2019 θα λαμβάνουν τη βασική ενίσχυση ανά περιφέρεια, στην οποία θα προστίθεται το ποσοστό της «πράσινης», των νέων αγροτών και ό,τι άλλο αποφασίσει η ελληνική πλευρά.

Αρωματικό κρασί με διασταύρωση

1
0

Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, αυτό δεν αλλάζει σε μεγάλο βαθμό τις συνολικές επιλέξιμες εκτάσεις της Ελλάδας, καθώς τα οινάμπελα αντιστοιχούν στο 1,31% των καλλιεργούμενων εκτάσεων της χώρας.

Οι υπόλοιπες αποφάσεις που λήφθηκαν στις 24 Σεπτεμβρίου έχουν τρεις ακόμα σημαντικές αλλαγές:

- Άδειες φύτευσης νέων αμπελώνων για οινοστάφυλα θα δίνονται από 1/1/2016 και κάθε χρόνο περίπου για 7.000 στρέμματα (1% του συνόλου του ελληνικού αμπελώνα οινοποιίας)

- Τα προγράμματα εκρίζωσης και επαναφύτευσης θα επιδοτούν και τις περιπτώσεις προσβολής των αμπελώνων από ασθένειες του ξύλου (νηματώδεις, ίσκα κ.λπ.)

- Τα επιδοτούμενα προγράμματα προβολής και προώθησης των οίνων θα μπορούν να απευθύνονται και σε χώρες-μέλη της Ε.Ε., όχι μόνο σε Τρίτες Χώρες.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ για τη φετινή αγορά οίνου και τη φετινή παραγωγή οινοστάφυλων στην εφημερίδα Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 12 Οκτωβρίου

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία