BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Για τις 31 Οκτωβρίου η προκαταβολή του τσεκ

Υπογράφτηκε την Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που απαιτείται για να προχωρήσει τις επόμενες μέρες η πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης για το 2013, σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιου Τσαυτάρη, στην Agrenda.

Για τις 31 Οκτωβρίου η προκαταβολή του τσεκ

1043
1
O κ. Τσαυτάρης διαβεβαίωσε μέσω της Agrenda ότι την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή 29 Οκτωβρίου με 1 Νοεμβρίου, θα γίνει σίγουρα η πληρωμή των δικαιούχων αγροτών με τα ποσά που τους αναλογούν, αφού το μόνο που απομένει είναι η υπογραφή της σχετικής σύμβασης με την Τράπεζα Πειραιώς

Στη συνέχεια, όπως γίνεται κάθε χρόνο, θα αποσταλούν ηλεκτρονικά οι καταστάσεις με τα ονόματα και τα ποσά των δικαιούχων για να ξεκινήσει η πίστωση των λογαριασμών, αφού έχουν ολοκληρωθεί οι τυπικοί έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για τις ενισχύσεις άνω των 2.000 ευρώ εφαρμόζεται από φέτος περικοπή 2%, σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αγροτικό πετρέλαιοΤην ίδια ώρα καταβάλλεται προσπάθεια για την πληρωμή της τρίτης δόσης της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου, η οποία είχε προγραμματιστεί, επίσης, για το τέλος Οκτωβρίου. Υπενθυμίζουμε ότι η προηγούμενη πληρωμή, που πολλοί αγρότες θεωρούσαν εξόφληση της επιστροφής για το 2012, ήταν μειωμένη. Στη συνέχεια, με απόφαση των δύο συναρμόδιων υπουργείων και μετά από τις σφοδρές αντιδράσεις των αγροτών-δικαιούχων, ανακοινώθηκε ότι προς το τέλος του Οκτωβρίου θα γίνει συμπληρωματική πληρωμή και μάλιστα ότι βρέθηκαν τα επιπλέον 30 εκατ. ευρώ που χρειάζονται.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι υπηρεσίες των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών δεν μπορούσαν να δώσουν ακριβή ημερομηνία της πίστωσης των λογαριασμών

ΕκκρεμότητεςΗ επόμενη «πρόκληση» για το υπουργείο είναι να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τη συμπληρωματική πληρωμή των 14.000 επιλαχόντων της Εξισωτικής Αποζημίωσης, καθώς και τις εκκρεμότητες των προηγούμενων ετών (2010-2011) τόσο της Εξισωτικής όσο και της ενιαίας ενίσχυσης.

Να σημειωθεί ότι με υπουργική απόφαση έχουν δεσμευθεί κονδύλια για τις εκκρεμείς πληρωμές της Εξισωτικής, έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα, αφού ήδη έχουν γίνει οι διορθώσεις και οι δικαιούχοι περιμένουν την πληρωμή εδώ και πολλούς μήνες έως και έναν χρόνο. Παράλληλα, αναμένεται η γραπτή έγκριση από την Κομισιόν για την πληρωμή των 14.000 επιλαχόντων, προκειμένου να προχωρήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην κατανομή των ποσών, χωρίς να προσδιορίζεται ακριβώς πότε θα πιστωθούν οι λογαριασμοί. Τέλος, οι κτηνοτρόφοι περιμένουν με αγωνία και το τι θα γίνει με τα επιλέξιμα βοσκοτόπια και τη μείωσή τους, που έχει ως συνέπεια μεγάλα προβλήματα στην πληρωμή του τσεκ (αναλυτικό ρεπορτάζ για το χρονικό της «μείωσης των επιλέξιμων στρεμμάτων» στις σελ. 24-25)


Αναμείνατε...Τελευταία ημερομηνία που έχει νόημα η προκαταβολή είναι η 1η Νοεμβρίου, αφού μετά την 1η Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα για πληρωμή ολόκληρου του ποσού της ενιαίας ενίσχυσης σε όλα τα κράτη-μέλη

Και αυτό, αν δεν προκύψει ξανά κάποιο πρόβλημα κυρίως με την προετοιμασία του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ, στο ηλεκτρονικό Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ).

Οι ημερομηνίες που είχαν μέχρι τώρα ακουστεί είναι πολλές, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ενέκρινε στα κράτη μέλη την πληρωμή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης από τη 16η Οκτωβρίου. Ο κανονισμός ως γνωστό προβλέπει ότι η καταβολή των επιδοτήσεων γίνεται από την 1η Δεκεμβρίου έως την 30ή Ιουνίου του επόμενου έτους.

Αρχικά ακούστηκε η 20ή Οκτωβρίου όμως έχει παρέλθει. Και οι πληρωμές δεν έγιναν, διότι συνεχίστηκαν τα προβλήματα στον υπολογισμό των κτηνοτροφικών εκτάσεων, για τον οποίο το Υπουργείο έχει αλλάξει τις παραμέτρους.

Η επόμενη ημερομηνία ήταν την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, αλλά σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι υπηρεσίες δεν πρόλαβαν να είναι έτοιμες.

Να σημειωθεί ότι αν ανακοινωθεί επίσημα η ημερομηνία τότε θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα η εγκυρότητα των ανακοινώσεων του Υπουργείου, ιδιαιτέρως μετά τα προβλήματα που προέκυψαν στην επιστροφή του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο και την καταβολή της εξισωτικής. Χρειάστηκε και στις δύο περιπτώσεις να γίνει εκ των υστέρων διορθωτική ανακοίνωση, για να μάθουν οι δικαιούχοι ότι τα ποσά που δεν εισέπραξαν θα τα εισπράξουν με νέες καταβολές. Υπενθυμίζεται ακόμα ότι πέρυσι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει μέσα στα γραφεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την έναρξη της καταβολής των επιδοτήσεων ύψους 1,1 δισ. ευρώ σε όλη την Ελλάδα.




Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

29-10-2013 18:55naousa

afou tha ta kratisoune ta lefta gia tin asfalia dedron ti tha parei o katakaimenos agrotakos??? tpt min kribomaste piso apo to daktilo mas. o enieos foros sta xorafia tous marane kai 100 ebro pou tha mas dosoun tha ta paroun diplasia pali. eksathliosan telios tous georgous itan pou itan twra apoteliothike.oso gia tis apozimioseis xalazi tis perioxis mas oute logos. to xalazi xtipise 100% mono tin eniea enisxisi kseroun na kratan kathe xrono kalo pasxa paidia karatate gera

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία