BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Παράθυρο Κομισιόν στις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις των άμεσων ενισχύσεων

Η Κομισιόν προτίθεται να αναθεωρήσει τους κανόνες για τις νέες «περιοχές οικολογικής εστίασης» (EFAs), αν φέρνουν μια αισθητή μείωση του παραγωγικού δυναμικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράθυρο Κομισιόν στις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις των άμεσων ενισχύσεων

0
0

Μάλιστα, αν αποδειχθεί πως οι αγρότες αντιμετωπίζουν υπερβολική γραφειοκρατία ως αποτέλεσμα του πρασινίσματος ή εάν το πρασίνισμα απειλεί την ασφάλεια των τροφίμων στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναθεωρήσει όλες τις σχετικές κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που αφορούν τις άμεσες ενισχύσεις ένα χρόνο μετά την εφαρμογή τους, δηλαδή από το 2016.

Την υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προχωρήσει άμεσα στην τροποποίηση της κατ’ εξουσιοδότηση πράξης για το πρασίνισμα των άμεσων ενισχύσεων αλλά και να εξετάσει το ενδεχόμενο αναθεώρησης των υπολοίπων, αν χρειαστεί, μετά το πρώτο έτος της εφαρμογής τους, απέσπασαν τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ την Τετάρτη 2 Απριλίου, κατά τη διάρκεια συνεδρίασής τους με τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο Επίτροπο Ντασιάν Τσιόλος.

Η εξέλιξη αυτή χαιρετίσθηκε ως θετική από τις περισσότερες πολιτικές ομάδες που συμμετέχουν στην Επιτροπή Γεωργίας του ευρωκοινοβουλίου, τα μέλη της οποίας θα κληθούν την επόμενη Δευτέρα 7 Απριλίου να υπερψηφίσουν ή να απορρίψουν τη νέα πρόταση.

«Μετά από πιέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπή Γεωργίας του, το Κολλέγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποσχέθηκε να καταθέσει μια τροπολογία για την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη κατ 'εξουσιοδότηση πράξη που αφορά τις άμεσες ενισχύσεις, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2015. Επίσης, υποσχέθηκαν ότι αν αποδειχθεί πως οι αγρότες αντιμετωπίζουν υπερβολική γραφειοκρατία ως αποτέλεσμα του πρασινίσματος ή εάν το πρασίνισμα απειλεί την ασφάλεια των τροφίμων στην ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναθεωρήσει όλες τις σχετικές κατ 'εξουσιοδότηση πράξεις ένα χρόνο μετά την εφαρμογή τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ιταλός ευρωβουλευτής Πάολο ντε Κάστρο, από την ομάδα των Σοσιαλιστών.

«Είμαι ευτυχής που βλέπω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κατανοήσει τις ανησυχίες του Ευρωκοινοβουλίου και αποφάσισε να κάνει ό, τι είναι καλύτερο για τους αγρότες και τους καταναλωτές μας. Η δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, η οποία θα αυξήσει τις πιθανότητες να μην απορριφθούν οι κατ 'εξουσιοδότηση πράξεις την επόμενη Δευτέρα 7 Απριλίου.

Τα πρώτα σημάδια είναι ήδη ορατά. Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, οι συντονιστές των πολιτικών ομάδων μιλώντας εξ ονόματος της πλειοψηφίας της Επιτροπής Γεωργίας έχουν άρει ανεπίσημα τις αντιρρήσεις τους για τις κατ 'εξουσιοδότηση πράξεις, όπως αυτές υποβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο, αν και πολλοί από αυτούς θα πρέπει συζητήσουν το θέμα με τα μέλη τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωβουλής.

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι το ρόλο που έχει διαδραματίζει το Ευρωκοινοβούλιο Η κατά τη διάρκεια της νομοθετικής διαδικασίας της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ, πριν από την κατάθεση της νομοθετικής πρότασης, μέχρι την έκδοση της τελευταίας τεχνικής πράξεις του. Μάλιστα, όπως τόνισε «αποδεικνύεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο είναι σε θέση και θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των αγροτών και των καταναλωτών της ΕΕ μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας του, κάνοντας χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για το σκοπό αυτό».

 

Η συνεδρίαση τα ου Κολλεγίου Επιτρόπων

Η συνεδρίαση του κολλεγίου της Επιτροπής έχει υιοθετήσει μια ειδική δήλωση σχετικά με τις εξουσιοδοτημένες πράξεις της μεταρρύθμισης ΚΑΠ, ενώ διάφορες ερμηνευτικές σημειώσεις θα προστεθούν στις εξουσιοδοτημένες πράξεις, για να διευκρινίσουν διάφορα ζητήματα.

Η τελευταία συνεδρίασε εξέτασε τις ανησυχίες που έχουν προκληθεί για την οικολογική περιοχή εστίασης (EFA), επαναλαμβάνοντας τη δυνατότητα για το σχετικό εξουσιοδοτημένο νόμο στο μέλλον. Παραμένει ωστόσο στα κράτη μέλη να καθορίσουν τους ακριβείς κανόνες που θα ισχύσουν για το EFA στο έδαφός τους, και ειδικότερα ποιες συγκομιδές μπορούν να καλλιεργηθούν και ποιες τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν, με την προϋπόθεση ότι αυτό ενισχύει τη βιοποικιλότητα, όπως ορίζεται στο βασικό νόμο.

Όσον αφορά την παραγωγή βάσει των συντελεστών προσθήκης αζώτου ( nitrogen-fixing) σε περιοχές οικολογικής εστίασης EFA, η Επιτροπή έχει αποφασίσει να ρυθμίσει το συντελεστή στο παράρτημα - εγκαίρως για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης το 2015 - έτσι ώστε 1 εκτάριο μιας nitrogen-fixing συγκομιδής όπως η αλφάλφα, η μηδική, το τριφύλλι ή τα λούπινα μπορεί να είναι ισοδύναμο με 0,7 εκτάριο του EFA (παρά 0,3 εκτάριο στο αρχικό κείμενο) προκειμένου να κατασταθεί η επιλογή ελκυστικότερη. Αυτό πρέπει επίσης να εξεταστεί μέσα στο πλαίσιο της ισχυρής εξάρτησης της ΕΕ στις εισαγωγές των πρωτεϊνικών συγκομιδών.

Φυσικά, οποιεσδήποτε nitrogen-fixing συγκομιδές σε περιοχές οικολογικής εστίασης EFA θα πρέπει να γίνουν με έναν τρόπο που να ενισχύει τη βιοποικιλότητα, τηρώντας τους όρους παραγωγής που καθορίζονται για το EFA από τα κράτη μέλη.   

 

Δήλωση της Επιτροπής

Η Επιτροπή αναλαμβάνει να αξιολογήσει λεπτομερώς την εμπειρία με την εφαρμογή των υποχρεώσεων στις οικολογικές περιοχές εστίασης (EFA) ως τμήμα των υποχρεώσεων «πρασινίσματος», μετά από το πρώτο έτος εφαρμογής.

Ειδικότερα, η Επιτροπή θα εξασφαλίσει ότι το διοικητικό φορτίο για τις αρχές και τους παραγωγούς κρατών μελών που προκύπτει από την εφαρμογή του EFA περιορίζεται στο απόλυτο ελάχιστο και ότι διαδικασίες απλοποιείται, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις τάφρους. Η κατάσταση από την άποψη ενός πεδίου δραστηριότητας ίσων ευκαιριών λόγω της εφαρμογής του EFA στα διαφορετικά κράτη μέλη θα εξεταστεί επίσης και θα εξεταστεί εάν είναι απαραίτητο. Εάν η απαίτηση να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις EFA να οδηγήσουν σε μια αξιοπρόσεχτη μείωση της δυνατότητας παραγωγής της ΕΕ, η Επιτροπή θα αναθεωρήσει τη σχετική εξουσιοδοτημένη πράξη.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή θα υιοθετήσει μια εξουσιοδοτημένη πράξη τροποποιώντας την ήδη υπάρχουσα στις άμεσες πληρωμές για να αυξήσει τον παράγοντα στάθμισης EFA για τις περιοχές που καλλιεργούνται με τις συγκομιδές καθορισμού αζώτου από 0,3 σε 0,7 με την εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2015.

Οι ερμηνευτικές σημειώσεις στοχεύουν στην παροχή της νομικής σαφήνειας για τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη ερμηνεύουν τις ιδιαίτερες πτυχές της μεταρρύθμισης, προκειμένου να παρέχουν πρόσθετες διαβεβαιώσεις για την εθνική εφαρμογή έναντι των μελλοντικών λογιστικών ελέγχων. Αυτοί καλύπτουν τα ζητήματα όπως η εφαρμογή του πρασινίσματος, ειδικότερα όσον αφορά στην οικολογική περιοχή εστίασης, αλλά και τα ζητήματα σχετικά με τον καθορισμό των «ενεργών αγροτών», και των νέων αγροτών που είναι σε μια συνεργασία με τους «μη-νέους» αγρότες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία