BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Δεν πρέπει να σκοντάψει στην Ευρωβουλή η επικύρωση της ΚΑΠ

Στο Ευρωκοινοβούλιο έχει περάσει πλέον η διαπραγμάτευση για την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου εφόσον βέβαια ψηφιστούν την Μεγάλη Τρίτη οι κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις.

Καμπάνιες προώθησης με 90% επιδότηση

2
0
Πρόκειται για την τελευταία πριν τις ευρωεκλογές διαπραγμάτευση και όπως λέει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, «αν δεν περάσει σήμερα και στο Ευρωκοινοβούλιο αυτό το πακέτο των κατ΄ εξουσιοδότηση πράξεων για να ολοκληρωθεί πλέον η συμφωνία, τότε δε θα μπορούμε να έχουμε τη νέα ΚΑΠ, ούτε να ξεκινήσει από την 01/01/2015, γιατί μετά τις ευρωεκλογές θα αλλάξουν τα πάντα»

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Αθήνα 9.84, ο υπουργός αναφέρθηκε στην ψήφιση από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων της ΚΑΠ, και για την σπουδαιότητα που φέρνει το νέο καθεστώς χρηματοδότησης για «τους αγρότες που παράγουν πραγματικά και όχι αυτούς του καναπέ», τους Νέους Αγρότες και την αειφορία του πρωτογενούς τομέα.

 

Σημεία της συνέντευξης Τσαυτάρη στο ραδιοσταθμό Αθήνα 9.84

Για την ψήφιση από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και τις διαπραγματεύσεις

Η χώρα μας διασφάλισε 19,5 δις ευρώ από τη νέα ΚΑΠ. Να σας θυμίσω ότι στις διαπραγματεύσεις είχαμε  καθυστέρηση. Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική έπρεπε να αρχίσει από την 01/01/2014, δηλαδή τη χρονιά που διανύουμε και επειδή κράτησαν σε μάκρος αυτές οι διαπραγματεύσεις, δεν ξεκίνησε  φέτος αλλά  μεταφέρθηκε για τις 01/01/2015.

Μόλις τα ξημερώματα γύρισα από το Λουξεμβούργο, όπου πραγματοποιήθηκε το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας. Να σας θυμίσω ότι η διαπραγμάτευση αυτή δεν είχε ολοκληρωθεί και διατρέχαμε τον κίνδυνο και ακόμα τον διατρέχουμε.

Το δικό μας Συμβούλιο χθες ψήφισε θετικά ένα πακέτο μέτρων που λέγονται κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι διαπραγματεύσεις δεν ολοκληρώθηκαν ακόμη, την ώρα αυτή που μιλάμε συζητείται το θέμα των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων στο Ευρωκοινοβούλιο, στην τελευταία του συνεδρίαση, στην Ολομέλεια, πριν τις ευρωεκλογές.

Δηλαδή αν δεν περάσει σήμερα και στο Ευρωκοινοβούλιο αυτό το πακέτο των κατ΄ εξουσιοδότηση πράξεων για να ολοκληρωθεί πλέον η συμφωνία, τότε δε θα μπορούμε να έχουμε τη νέα ΚΑΠ, ούτε να ξεκινήσει από την 01/01/2015, γιατί μετά τις ευρωεκλογές θα αλλάξουν τα πάντα. Καταβάλλαμε μεγάλη προσπάθεια σαν Κυβέρνηση και σαν Προεδρία να λήξουν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ και να αρχίσουμε κανονικά την 01/01/2015 κι αυτό καταφέραμε χθες.

 

Για την υποστήριξη των νέων αγροτών στη γεωργία από τη νέα ΚΑΠ

Η νέα ΚΑΠ είναι πολύ σημαντικό «εργαλείο», δεν είναι μόνο χρηματοοικονομικό. Δηλαδή πραγματικά, φέρνει σημαντικούς πόρους για να υποστηριχθεί η γεωργική παραγωγική διαδικασία. Το τονίζω αυτό, γιατί αυτή είναι η πιο σημαντική αλλαγή που καταφέραμε στη νέα ΚΑΠ, δηλαδή δεν δίνουμε χρήματα χωρίς πλέον να παράγει κάποιος και πρέπει να συμπληρώσουμε το εισόδημά του.

Δημοσιογράφος: Τέρμα στον αγρότη του καναπέ όπως έχετε πει.

Υπουργός: Ο κόσμος το λέει έτσι λαϊκά, αλλά συνέβαινε. Δηλαδή κάποιος για  να συμπληρώσει το εισόδημά του, έπαιρνε χρήματα από τη γεωργία, αλλά δεν ήταν υποχρεωμένος να παράγει. Αυτό τώρα είναι μια μεγάλη στροφή στην υποστήριξη της παραγωγικής διαδικασίας.

Πρέπει να δείξει ότι παράγει αυτό το προϊόν και μάλιστα ότι το παράγει με τις προτεραιότητες που θέτει η πολιτική, δηλαδή να υποστηρίξει την αειφορία, να είναι βιώσιμο περιβαλλοντικά το παραγωγικό του σύστημα, να υποστηρίξει την ποιότητα, να διαχειριστεί σωστά τους φυσικούς πόρους, να είναι τα προϊόντα του ποιοτικά, ονομασίας προέλευσης, γεωγραφικών ενδείξεων κ.λ.π. Με αυτούς τους όρους τότε, ναι ο σωστός γεωργός, που τα κάνει όλα αυτά, θα έχει τη δυνατότητα να υποστηριχθεί και μάλιστα με το σημαντικό ποσό των χρημάτων που μόλις αναφέρατε.

 

Για την υποστήριξη των νεοεισερχόμενων στον πρωτογενή τομέα

Oι νέοι αγρότες άνω των 40 ετών, είναι κύριος κορμός. Γιατί όπως έχω πει, κι αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, ισχύει για όλη την Ευρώπη, βλέπουμε μια εγκατάλειψη της υπαίθρου. Είχαμε δει τη δημογραφική γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, μόνον το 6% των αγροτών είναι κάτω από 40 χρονών, δηλαδή σε λίγα χρόνια δε θα υπάρχουν αγρότες, άρα θα μιλάμε για μια γεωργία χωρίς αγρότες, γίνεται; Υπάρχει κτηνοτροφία χωρίς κτηνοτρόφους;

Επομένως, αυτός είναι ο λόγος που και στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, εμείς από την πρώτη στιγμή κάναμε προγράμματα να υποστηριχθεί η είσοδος νέου ανθρώπινου δυναμικού στη γεωργία, τώρα αυτό μπήκε στους κανόνες της νέας ΚΑΠ, όπου στα χρηματοοικονομικά «εργαλεία» λέει τα Κράτη-Μέλη έχουν τη δυνατότητα να ξοδέψουν έως και 2% του συνολικού τους προϋπολογισμού, άρα μιλάμε για σημαντικά ποσά χρημάτων.

Στη χώρα μας αυτό θα σημαίνει για τα επόμενα 6-7 χρόνια κάθε χρόνο να δίνουμε 50 εκατομμύρια για να υποστηρίξουμε την είσοδο νέων αγροτών κι αυτό βέβαια και για μας σαν Ελλάδα έχει και ιδιαίτερη σημασία αναλογιζόμενοι πρώτον το οξύ κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετωπίζουμε και δεύτερον ότι η είσοδος νέων αγροτών δεν είναι μόνο θέμα απασχόλησης.

Οι νέοι είναι πάντοτε καινοτόμοι, είναι πιο φρέσκα μυαλά, είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, είναι εξοικειωμένοι με το δίκτυο, την πληροφορική, καταλαβαίνουν πολύ καλά τι σημασία έχει να είναι ομαδοποιημένοι. Μόλις χθες δημοσιοποιήσαμε την υποστήριξη 186 σχημάτων νέων ομάδων παραγωγών, να συνενώσουμε δυνάμεις με υγιή τρόπο.

Και δείτε τι καταφέρνουν τώρα όχι μόνον στο πρωτογενές κομμάτι, αλλά και στη μεταποίηση, στη διακίνηση, στην εμπορία των προϊόντων, την πιστοποίηση, τη χρήση του διαδικτύου, το e-marketing το ηλεκτρονικό marketing και ειδικά σε νέους τομείς.

 

Για την υποστήριξη της ποιότητας και της αειφόρου και βιώσιμης παραγωγικής διαδικασίας μέσω της νέας ΚΑΠ

Από την πρώτη στιγμή είπαμε στο Υπουργείο ότι θα κάνουμε μια στροφή προς τα κει, εκεί είναι το στρατηγικό μας πλεονέκτημα, εκεί μπορούμε πραγματικά να παράξουμε πράγματα τα οποία όλος ο κόσμος τώρα ζητάει. Όλοι οι καταναλωτές ζητούν κάτι πιο εγγυημένο, σίγουρο, υγιεινό, ποιοτικό και ποικίλο, δεν μπορούμε να τρώμε όλοι συνέχεια ένα τρόφιμο.

Να μια μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο μας που φημίζεται γι΄ αυτήν την ποιότητα και την ποικιλομορφία. Αν μάλιστα καταφέρουμε να  συνδέσουμε αυτόν το σημαντικό πυλώνα και με άλλους τομείς της οικονομίας μας, όπως είναι ο τουρισμός, η γαστρονομία, μέσω του ελληνικού πρωινού, μέσω του αγροτουρισμού.

Κι αν το διευρύνουμε με την ευρύτερη έννοια της γεωργίας όχι μόνο της φυτικής παραγωγής αλλά και της κτηνοτροφίας, της ζωικής παραγωγής, της μελισσοκομίας, των ιχθυοκαλλιεργειών και της αλιείας, τότε βλέπουμε ότι έχουμε ένα γερό θεμέλιο να πατήσει ο τόπος μας,  να αναπτυχθεί πλέον τώρα που διαφαίνεται ότι κάνουμε μια στροφή και πρέπει να οδηγηθούμε σε ανάπτυξη.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία