BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Ενισχύσεις τριών περιφερειών προκρίνει το ΥπΑΑΤ

Πιθανότερο φαντάζει πλέον το σενάριο της Ελλάδας των τριών περιφερειών µε διαφορετικό ύψος ενισχύσεων για τις αροτραίες καλλιέργειες, τους δενδρώνες και τα βοσκοτόπια, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης σε οµιλία του στη Βουλή.

Ενισχύσεις  τριών περιφερειών προκρίνει το ΥπΑΑΤ

2
0
Την ίδια στιγµή, οι πράξεις κατ’εξουσιοδότηση που εγκρίθηκαν από τους «28» στο Συµβούλιο υπουργών της ∆ευτέρας, ανοίγουν τον δροµο για την εφαρµογή της νέας ΚΑΠ από 1ης Ιανουαρίου 2015 και δίνουν το πλαίσιο για το τι πρέπει να κάνουν οι αγρότες για να κατοχυρώσουν δικαιώµατα

Ο κ. Τσαυτάρης, µιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εµπορίου της Βουλής, υπογράµµισε ότι η νέα ΚΑΠ παρέχει τη δυνατότητα για πρώτη φορά στα Κράτη Μέλη να επιλέξουν τον ακριβή αριθµό των περιφερειακών προγραµµάτων που θα καταρτίσουν. Στο πλαίσιο αυτό ενηµέρωσε την Επιτροπή ότι το Υπουργείο έχει επεξεργαστεί και επιθυµεί την κατάρτιση ενός περιφερειακού προγράµµατος, ειδικά για τα βοσκοτόπια, προκειµένου να στηρίξει την ελληνική κτηνοτροφία. Παράλληλα, τόνισε ότι µπορούν να δηµιουργηθούν άλλο ένα ή δύο προγράµµατα ειδικά για τις αροτραίες καλλιέργειες, στηριζόµενα στο εάν αυτές θα έχουν ενιαίο χειρισµό ή χειρισµό ανάλογα µε τον ετήσιο ή πολυετή χαρακτήρα τους.  

Παράλληλα, υπενθύµισε και ότι θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση µεταξύ των κρατών µελών, των Περιφερειών εντός της χώρας και των δικαιούχων αγροτών εντός της κάθε Περιφέρειας, ώστε οι όποιες διαφορές να έχουν περιοριστεί στο 30%. Από την άλλη, ο κάθε δικαιούχος δεν µπορεί να υποστεί απώλειες που να υπερβαίνουν το 30% των ενισχύσεων που λαµβάνει σήµερα.

Όσο για τις συνδεδεµένες ενισχύσεις, ο υπουργός επισήµανε τη δυνατότητα αύξησης του ποσοστού τους από το ισχύον 2% σε 8% ή και 10% αν δοθεί συνδεδεµένη και για την καλλιέργεια  ψυχανθών.

Αναφορά έκανε και στο εργαλείο της αναδιανεµητικής ενίσχυσης, που µπορεί να ανέλθει έως το ποσοστό του 3% των άµεσων ενισχύσεων, προκειµένου να στηριχτούν ορισµένες εκµεταλλεύσεις ή περιοχές µε ιδιαίτερα προβλήµατα.

Τέλος, επεσήµανε και τη δυνατότητα που παρέχει η νέα ΚΑΠ για κατανοµή έως 3% των ετησίων άµεσων ενισχύσεων για τους γεωργούς των περιοχών µε δυσκολίες, κάτι που µέχρι τώρα γίνονταν µέσα από την εξισωτική αποζηµίωση

Βρείτε εδώ ολόκληρο το φάκελο από το 440ο φύλλο της Agrenda: praxeis_kat exousiodotisi.pdf
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία