BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Εν μέσω αμφισβητήσεων στη Βουλή ο εθνικός φάκελος για τη νέα KAΠ

(upd) Με κορυφαίους παράγοντες του αγροτικού χώρου να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους ασκώντας κριτική για την απουσία ουσιαστικής διαβούλευσης που (δεν) προηγήθηκε και να μιλούν εμμέσως ή και ανοιχτά για «δουλειά του ποδαριού» και για προσπάθεια να... «συμβιβαστούν τα ασυμβίβαστα» πραγματοποιούνται το μεσημέρι της Πέμπτης 24 Ιουλίου τα επίσημα αποκαλυπτήρια του εθνικού φακέλου για τη νέα ΚΑΠ.

Εν μέσω αμφισβητήσεων στη Βουλή ο εθνικός φάκελος για τη νέα KAΠ

1
0
Η επίσημη παρουσίαση του σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης θα γίνει λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Καρασμάνη ενώπιον των μελών της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Agronews, το σενάριο που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι οι τρεις περιφέρειες, δηλαδή βοσκότοποι, αροτραίες-μονοετείς και δενδρώδεις καλλιέργειες. Σημειώνεται ότι η παρουσίαση της ελληνικής πρότασης γίνεται 5 μόλις εργάσιμες ημέρες πριν την 1η Αυγούστου που θα πρέπει να κατατεθεί στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Agronews, μετά τις διαδοχικές συσκέψεις και συναντήσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι βασικές κατευθύνσεις του εθνικού φάκελου έχουν εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της γραμματείας αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, ενώ αργά το απόγευμα της Τρίτης 22 Ιουλίου συζητήθηκε το θέμα και στο αγροτικό – συνεταιριστικό του ΠΑΣΟΚ, όπου δύσκολα υπήρξαν σοβαρές ενστάσεις

Σ’ αυτή τη βάση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει παραγγείλει από τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ να βγάλουν τα νούμερα που προκύπτουν με βάση τους διαθέσιμους πόρους και τα στοιχεία των δικαιούχων κάθε μιας από τις παραπάνω κατηγορίες.

Η εκτίμηση που γίνεται από τους έχοντες καλή γνώση της κατάστασης στον αγροτικό χώρο, είναι ότι τα ονομαστικά μεγέθη θα είναι αποκαλυπτικά του επιπέδου στο οποίο θα κινηθούν στο εξής τα δικαιώματα και δεν αποκλείεται οι τεράστιες διαφορές που θα προκύπτουν για τους παλιούς δικαιούχους να προκαλέσουν κύμα αντιδράσεων σε πολλές περιοχές.  

Οι επικείμενες ανακοινώσεις αναφορικά με τον εθνικό φάκελο επιβεβαιώνουν πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ της  Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 19 Ιουλίου στα περίπτερα και το οποίο στο εισαγωγικό του 4σέλιδου αφιερώματος ανέφερε τα εξής
Στο παρά πέντε σώζεται το τσεκ για τις δενδρώδεις
Με αναθεωρήσεις και διευθετήσεις της τελευταίας στιγµής και χωρίς µια ξεκάθαρη στρατηγική για τις επιδιώξεις της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, κλείνει τα επόµενα 24ωρα η «ελληνική εκδοχή» σε ό,τι αφορά στην εφαρµογή της νέας ΚΑΠ, σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda

Οι τελευταίες ασφαλείς πληροφορίες της Agrenda κάνουν λόγο για νέα υπαναχώρηση στο θέµα των περιφερειών, µε το «σενάριο Καρασµάνη» να προκρίνει τελικά τις «τρεις ζώνες», άρα και τρια διαφορετικά επίπεδα δικαιωµάτων (τσεκ) για βοσκότοπους (χαµηλό), αρωτραία (µεσαίο) και δενδρώνες (υψηλό).

Είναι πολύ νωρίς να µιλήσει κανείς για τα ακριβή επίπεδα των αντίστοιχων δικαιωµάτων, ωστόσο τα σενάρια δίνουν τιµές από 12-16 ευρώ για την πρώτη κατηγορία, 34-40 ευρώ για τη δεύτερη και 58 -62 ευρώ για την τρίτη. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις επιλογές που θα γίνουν σε ότι αφορά την ελάχιστη σύγκλιση 60% που προβλέπει η νέα ΚΑΠ µέχρι το τέλος του 2019, όπως επίσης και για τη µέγιστη απόκλιση του 30% που δίνει το δικαίωµα (όχι υποχρέωση) να εφαρµοσθεί από τις χώρες - µέλη, ο νέος Κανονισµός.

Σε κάθε περίπτωση, ο «εθνικός φάκελος» θα επιχειρήσει να αµβλύνει τον πόνο των παλιών δικαιούχων κοινοτικών ενισχύσεων, είτε µε το «γιατρικό» των συνδεδεµένων ενισχύσεων, είτε µε την εφαρµογή ειδικών πριµ για περιοχές µε φυσικούς περιορισµούς. Εδώ η «ρύθµιση» φωτογραφίζει κυρίως τη σταφίδα, πιθανόν και συνολικότερα την αµπελοκαλλιέργεια, όπως επίσης και ορισµένα από τα λεγόµενα πολυδύναµα - θαµνώδη φυτά (π.χ. ιπποφαές).    

Όπως έχει γράψει πολλές φορές η Agrenda, πέραν της οριοθέτησης των περιφερειών (σκαλοπάτια δικαιωµάτων), το δεύτερο µεγάλο ζήτηµα που καλείται να οριστικοποιήσει η ελληνική πλευρά είναι αυτό του budget (2-8% του συνόλου των κονδυλίων της ΚΑΠ) και κυρίως των προϊόντων που θα συµπεριληφθούν στο καθεστώς των συνδεδεµένων ενισχύσεων.

Οι πληροφορίες θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να βλέπει προσεκτικά τις ειδικές ανάγκες της πρωτογενούς παραγωγής σε κάποιες περιοχές και τα βήµατα που επιχειρούν αντίστοιχα οι µεσογειακές χώρες. Οι πληροφορίες θέλουν για παράδειγµα το ρύζι και τη βιοµηχανική ντοµάτα να εντάσσονται χωρίς σκέψη στο καθεστώς των συνδεδεµένων, για τον επιπλέον λόγο ότι οι Ιταλοί προέβλεψαν ήδη να τα συµπεριλάβουν στο «ευνοϊκό καθεστώς».

Με δεδοµένο µάλιστα ότι το ελαιόλαδο και σταφίδα θα «βολευτούν» από τις... περιοχές µε φυσικούς περιορισµούς, στις συνδεδεµένες έχουν θέση επίσης τα εσπεριδοειδή, τα ζαχαρότευτλα, οι σπόροι σποράς και αρκετά από τα προϊόντα της ζωικής παραγωγής (βόειο κρέας, αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα, πρώτες ύλες τυροκοµικών προϊόντων)

Βρείτε εδώ όλο το φάκελο από το 453ο φύλλο της Agrenda: Ta nea dikaiwmata.pdf
Γραμματεία Αγροτικού της Ν.Δ.: Περιμένουμε την τελική πρόταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξη

Ο Γραμματέας Αγροτικού της Ν.Δ. κ. Γιώργος Ανέστης σε σχέση με τη δημοσίευση του Agronews προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Γραμματεία Αγροτικού αναμένει την τελική πρόταση του Υπουργείου για το txolo σενάριο (1 ή 2 ή 3 περιφέρειες), προτείνει και με ποιες συμπληρωματικές προϋποθέσεις, προκειμένου να συνέλθει σε πλήρη σύνθεση i<aL να εκφράσει τη δική της θέση επί του προτεινόμενου σεναρίου του ΥΠΑΑΤ».

Μη αποδεκτά τα τετελεσμένα γεγονότα λέει η ΠΑΣΕΓΕΣ
Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί η ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρει σε ανακοίνωση της: «Οι αποφάσεις της τελευταίας στιγμής κρύβουν πάντα παγίδες και εγκυμονούν κινδύνους. Το διακύβευμα είναι μεγάλο γιατί αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα καταβάλλονται 2 δις ευρώ κάθε χρόνο μέχρι το 2020 και όποια απόφαση και αν παρθεί, είναι πολλά τα χρήματα που θα αλλάξουν χέρια και για αυτό η απόφαση πρέπει να είναι ακριβοδίκαιη, να εδράζεται σε στέρεες βάσεις, να αποκαθιστά αδικίες και ανισότητες και να εξαλείφει παρενέργειες της σημερινής ΚΑΠ». 
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία